Manisa
Açık
37°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,4255 %0.1
47,3559 %0.17
4.404,00 % -0,17
Ara
Manisa Manşet Gazetesi Manisa Haberleri Tarihin şifalı mirası ilgi bekliyor

Tarihin şifalı mirası ilgi bekliyor

Manisa’nın Köprübaşı ilçesine bağlı Saraycık Köyü sınırlarında yer alan Saraycık Kaplıcaları, doğal şifa kaynakları ve antik dönemlerden kalma hamam yapılarıyla dikkat çekiyor. Ancak tüm bu zenginliğine rağmen, bölge bugün ne yazık ki atıl ve bakımsız bir halde kaderine terk edilmiş durumda. Vatandaşlar bu önemli tarihi değerin yeniden hayat bulmasını istiyor.

Salihli-Demirci karayolu üzerinde, Demirci Çayı'na karışan İcikler Vadisi’nde yer alan Saraycık Kaplıcaları, Geç Roma ya da Bizans dönemine kadar uzanan bir geçmişe sahip. Kaplıcanın hemen yakınında yer alan kemerli taş hamam yapısı ve kervanların konakladığı han kalıntıları, bölgenin tarih boyunca önemli bir sağlık ve ticaret merkezi olduğunun göstergesi. Kaplıca sularının sıcaklığı 45-65 °C arasında değişirken, debisi de 15-30 lt/sn’ye ulaşıyor. Romatizma, siyatik, mide, bağırsak, cilt ve kadın hastalıkları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelen bu kaynak, aynı zamanda hayvan hastalıklarının tedavisinde de kullanılıyor.


BAKIMSIZLIK NEDENİYLE HARABEYE DÖNDÜ

1999 yılında yayımlanan “Borlu Tarihi” adlı eserinde merhum araştırmacı yazar İbrahim Çiçek, Saraycık Kaplıcaları’nın tarihine dair önemli bilgiler paylaşmıştı. Kitapta yer alan bilgilere göre; 1984 yılında Özel İdare tarafından bölgede çeşitli tesisler inşa edilmiş, ancak zamanla bu yapılar da bakımsızlıktan harabeye dönmüş. Kaplıcanın çevresindeki taş odacıkların çoğu yıkılmış durumda. Bölgede ayrıca, Sıdas antik kentinden kaplıcaya uzanan taş döşeli yolların izleri de hâlen görülebiliyor. Bu detay, kaplıcanın antik dönemlerde de aktif olarak kullanıldığını gösteriyor.


YÖRE HALKI TURİZME KAZANDIRILMASINI İSTİYOR

Bugünlerde üst kaynaklardan sıcak su hâlâ akmaya devam etse de kaplıca, turizmden nasibini alamıyor. Yöre sakinleri, bu tarihi mirasın gün yüzüne çıkarılması, korunması ve turizme kazandırılması için yetkililerden destek bekliyor. Saraycık Kaplıcaları’nın modernize edilmesi durumunda, sadece Manisa’nın değil, Türkiye’nin sağlık turizmi açısından önemli bir cazibe merkezine dönüşebileceği ifade ediliyor.

HABER MERKEZİ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *