Salihli-Demirci karayolu üzerinde, Demirci Çayı'na karışan İcikler Vadisi’nde yer alan Saraycık Kaplıcaları, Geç Roma ya da Bizans dönemine kadar uzanan bir geçmişe sahip. Kaplıcanın hemen yakınında yer alan kemerli taş hamam yapısı ve kervanların konakladığı han kalıntıları, bölgenin tarih boyunca önemli bir sağlık ve ticaret merkezi olduğunun göstergesi. Kaplıca sularının sıcaklığı 45-65 °C arasında değişirken, debisi de 15-30 lt/sn’ye ulaşıyor. Romatizma, siyatik, mide, bağırsak, cilt ve kadın hastalıkları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelen bu kaynak, aynı zamanda hayvan hastalıklarının tedavisinde de kullanılıyor.
.jpeg)
BAKIMSIZLIK NEDENİYLE HARABEYE DÖNDÜ
1999 yılında yayımlanan “Borlu Tarihi” adlı eserinde merhum araştırmacı yazar İbrahim Çiçek, Saraycık Kaplıcaları’nın tarihine dair önemli bilgiler paylaşmıştı. Kitapta yer alan bilgilere göre; 1984 yılında Özel İdare tarafından bölgede çeşitli tesisler inşa edilmiş, ancak zamanla bu yapılar da bakımsızlıktan harabeye dönmüş. Kaplıcanın çevresindeki taş odacıkların çoğu yıkılmış durumda. Bölgede ayrıca, Sıdas antik kentinden kaplıcaya uzanan taş döşeli yolların izleri de hâlen görülebiliyor. Bu detay, kaplıcanın antik dönemlerde de aktif olarak kullanıldığını gösteriyor.

YÖRE HALKI TURİZME KAZANDIRILMASINI İSTİYOR
Bugünlerde üst kaynaklardan sıcak su hâlâ akmaya devam etse de kaplıca, turizmden nasibini alamıyor. Yöre sakinleri, bu tarihi mirasın gün yüzüne çıkarılması, korunması ve turizme kazandırılması için yetkililerden destek bekliyor. Saraycık Kaplıcaları’nın modernize edilmesi durumunda, sadece Manisa’nın değil, Türkiye’nin sağlık turizmi açısından önemli bir cazibe merkezine dönüşebileceği ifade ediliyor.
HABER MERKEZİ