Manisa genelinde sofralık ve kurutmalık olarak değerlendirilen çekirdeksiz sultaniye üzüm hasadında geri sayım başladı. Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy, üreticileri erken hasat, üzüm çuvallarına getirilen standart, kuru üzümde okratoksin-a ve hasat dönemi türeyen dolandırıcılara karşı dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulundu.
Salihli ve yöresinde sofralık ve kurutmalık olarak değerlendirilen çekirdeksiz sultaniye üzüm hasadında geri sayım başladı. Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy hasat öncesi, yetiştirdiği ürününü sofralık veya kurutmalık olarak değerlendirecek üreticileri erken hasat, üzüm çuvallarına getirilen standart, “Kuru üzümde Okratoksin-a ve hasat dönemi mantar gibi türeyen dolandırıcılara karşı dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulundu. Aksoy yaptığı açıklamada, özetle şunları söyledi: “Çekirdeksiz üzümde, hasat zamanı çok önemlidir. Özellikle kurutmalık olarak değerlendirilen üzümün kesilmesine karar vermek için şırada ki şeker miktarı saptanır. Yani Kurutmalık çekirdeksiz üzüm için şıradaki şeker miktarı yüzde 22-23'e ulaştığında hasat zamanı gelmiş demektir. Üzümler olgunlaşmadan kesilirse tanede henüz yeteri kadar şeker birikmesi olmadığından kuru üzümün verimi ve kalitesi düşük olur. Örneğin erken hasatta 6 kg yeşil üzümden 1 kg kuru üzüm alınırken zamanında yapılan hasatta 4 kg yeşil üzümden 1 kg kuru üzüm alınmaktadır.
KESİNLİKLE İLAÇ KALINTISI OLMAMALI
Üreticilerin gıda güvenliğine uyumlu ilaç kalıntısı olmadan üretim yapmaları için aldıkları zirai ilaçları ruhsatlarındaki bekleme süresine uyarak hasat etmelerini önem arz etmektedir. Üzüm fiyatlarında 10 kuruşun dahi önemli olduğu bu zamanda erken ve kalıntılı ürünü hasat etmekten kaçınalım. Bu hem sizlerin, hem de ülkemizin menfaatinedir. Üzümde erken hasat ve ilaç kalıntısı ve üzümün kalitesi ve verimi önemli. İhracatçı firmalarımız kullanılacak çuvalların belirli standartlarda olması gerektiğini açıkladılar. İhracatçı firmaların üretim hatlarındaki makineler yüksek teknolojiye sahip olmalarına rağmen. Kullanılan eski, yıpranmış çuval iplerinin yol açtığı küçük kopmuş çuval parçacıklarını ayırmakta makineler yetersiz kalmaktadır. Kaçan bir küçük çuval parçacığı yurtdışındaki müşteriler tarafından tüm üzüm sektöründeki işletmelere şikâyet olarak geri dönmektedir. Buda Türk üzümünün kalite algısını etkilemektedir. HABER MERKEZİ