Manisa
Az bulutlu
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,4325 %0.06
47,4613 %0.08
4.417,50 % 0,14
Ara

İKTİDARIN MUHALEFET EDEMEME SORUNU

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

31 Mart seçimleri sonrası oluşan ve illerde dengelerin değiştiği bir ortamda iktidar ve muhalefetin üstlendiği roller de haliyle değişmeye başladı. Genelde iktidar olup yerelde muhalefet etmek daha önce vardı ancak bu kez bunun yelpazesi bu kez biraz daha açılınca genelde iktidar olanlar yerelde muhalefet etmeyi bir süre daha beceremeyecek gibi geliyor. En azından Manisa’da bu böyle. Manisa’da muhalefete düşen AK Parti seçimlerin üzerinden 2 ay gibi bir süre geçti ancak etkili bir muhalefet refleksi gösteremedi. Bunun birçok nedeni var ancak Manisa’daki AK Parti yönetimi artık kendi içine kapanarak muhalefet yapamaz. İktidarken içine kapanıp bazı sorunları sıkıntıları çözmek kolaydır ama muhalefetseniz ve kamuoyunun bilmesini istiyorsanız görünür olmak zorundasınız. Görünür olmak da ayda bir toplantı düzenleyip belli konuları son derece yumuşak bir siyasi refleksle karşılamakla olmuyor. Artık olguların değil algıların karşılık bulduğu bir ortamda eğer sonuç almak istiyorsanız olgularınızı algılarla desteklemek zorundasınız. Bir gazeteci olarak bayram törenlerine kimin gidip gitmediği beni hiç ilgilendirmiyor. Manisalıları da ilgilendireceğini sanmıyorum.

-------------------

 

31 Mart seçimleri sonrası oluşan ve illerde dengelerin değiştiği bir ortamda iktidar ve muhalefetin üstlendiği roller de haliyle değişmeye başladı. Genelde iktidar olup yerelde muhalefet etmek daha önce vardı ancak bu kez bunun yelpazesi bu kez biraz daha açılınca genelde iktidar olanlar yerelde muhalefet etmeyi bir süre daha beceremeyecek gibi geliyor. En azından Manisa’da bu böyle. Manisa’da muhalefete düşen AK Parti seçimlerin üzerinden 2 ay gibi bir süre geçti ancak etkili bir muhalefet refleksi gösteremedi. Bunun birçok nedeni var ancak Manisa’daki AK Parti yönetimi artık kendi içine kapanarak muhalefet yapamaz. İktidarken içine kapanıp bazı sorunları sıkıntıları çözmek kolaydır ama muhalefetseniz ve kamuoyunun bilmesini istiyorsanız görünür olmak zorundasınız. Görünür olmak da ayda bir toplantı düzenleyip belli konuları son derece yumuşak bir siyasi refleksle karşılamakla olmuyor. Artık olguların değil algıların karşılık bulduğu bir ortamda eğer sonuç almak istiyorsanız olgularınızı algılarla desteklemek zorundasınız.

Manisa’da muhalefete düşen AK Parti ve MHP’nin ilk iki ayda gösterdiği performansı beklentileri karşılamadı. Bunu hem meclis toplantılarında hem de kamuoyunu meşgul eden konularda beraber gördük. Mecliste alınan bazı kararların önceki MHP döneminde baş tacı edilip bu dönemde değiştirilmesine tepkisiz kalmak sanırım muhalefetlik sıfatının tam olarak algılanamaması olarak açıklanabilir. Elbette muhalefet etmek her konuya olumsuz bakmak değil, demek istediğim siyasi reflekslerin zayıflaması.

Yıllardır AK Partili yöneticilerin anlamadığı bir gerçek var. Evet siyaset sokakta yapılır. Hane hane yapılır ama sosyal medyadaki görünmez haliniz içler acısı. Acı ama gerçek. Manisa’da mesela. AK Parti’nin sesini duyurmaya çalışan, yaptıklarını anlatan, yerelde muhalefet eden ama yapılan iyi işleri de alkışlayan kimler var ? Hangi yöneticisi sosyal medyada aktif ? Hangi ilçe başkanlarının adresleri var ? Hangileri kullanmayı biliyor ? Mesela AK Parti’nin gençlik ve kadın kolları nerede ? Onca imkanları varken bu duruma düşmek kendi yönetimlerinin sesi olamayan bunları kamuoyuna duyuramayan bir anlayışın başarıya ulaşması imkansız. Bunu da fiilen zaten yaşıyoruz. 2019’dan itibaren kan kaybedilen bir süreç yaşanıyor ama herhangi bir aksiyon alınmıyor ya da alınmak istenmiyor.

Milli ve dini değerler üzerinden siyaset yapmak ya da böyle bir algıya kapılmak isteyerek ya da istemeyerek buna yol açmak kimseye kazandırmaz. Milli bayramlara katılmak bilinçli ve sorumluluk sahibi her bireyin öncelikleri arasında yer alır. AK Parti ve CHP arasında yaşanan sen o bayrama gelmedin sen de buna gelmedin, alternatif bayram kutladın, onu yaptın bunu yaptın demek Manisalıların ilgilendiği konular değil. Hele ki yerelde muhalefetseniz bunu başlatmak böyle bir konu üzerinden gitmek hiç akıllıca ve stratejik değil. CHP’nin eline bu konuda koz verirseniz bu kozla ilk vurulacak olan da sizsiniz. Hassasiyetler, önceki örnekler bunları da destekler nitelikte.

Demem o ki, bırakın bayramlara kimin gelip gitmediğini…

Manisa’da değişen dengelere bir an önce uyum sağlamaya çalışılmalı, muhalefet edilmesi gereken konularda daha hızlı refleks alınmalı, kendi içinizde konuları süzgeçten geçirme hakkınız elbette var ama bunu kamuoyuna duyuracak argümanlar edinilmeli..Sosyal medyayı etkili kullanan bilinçli bir süreç işletilmeli. En önemlisi de iletişim.. İletişimden eksik bir süreç siz ne kadar iyi olursanız olun sizi bir adım ileriye götürmez. Ayrıca burası çok önemli..Manisa’daki başarısızlıkta kim(ler)in etkisi varsa dinlenmeye alınmalı. Genel merkezden gelen karara bakarak dinlenmeye çekilmeyi beklemek biraz işin kolayı. Sorumluluk almaktan korkarak da siyaset yapılmaz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *