Manisa
Açık
37°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,4255 %0.1
47,3559 %0.17
4.404,00 % -0,17
Ara

NEDİR BU BETA-GLUKAN?

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Günümüzde  pandemi nedeniyle  bağışıklık sistemini güçlü tutmak adına  sıkça ismini duyduğumuz  Beta-glukan aslında yapısal olarak bir karbonhidrat çeşididir. Karbonhidrat türlerinden posa yani lif grubuna girmektedir. İnsan beslenmesinde önemli olan Beta-glukan  sadece bitkilerde bulunur, bu yüzden dışarıdan alınması gerekmektedir.

Son 10 yılda Beta-glukan ile ilgili 500’den fazla bilimsel araştırma yapılmıştır. Araştırmaların sonucunda bağışıklık sistemi yani immün sistemi güçlendirici özelliği görülmektedir. Bağışıklık sisteminin anında cevap vermesini güçlendirecek etki gösteren Beta-glukan, haliyle kötü bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı vücudu korumaktadır.

Beta-glukan bağışıklık sisteminin aşırı çalışmasına sebep olmadan, dengeleyici dediğimiz immünmodülatör olarak adlandırılabilir. Yapılan bilimsel araştırmalarda, kanser, mikrobik enfeksiyonlar, şeker hastalığı ve damar sertliği üzerinde olumlu sonuçları gözlemlenmiştir.Doğrudan bağışıklık sistemi hücreleri ile bağ kurup,onları güçlendirerek,aktif savunma yapması kansere karşı olan etkisini göstermektedir.Bu yararlarının yanı sıra Amerikan Kalp Birliği, Amerika Gıda ve İlaç Dairesi kısaca FDA ve Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Dairesi (EFSA) kolestrol düşürücü etkisini onaylamıştır.

Özellikle  kış aylarındaki enfeksiyonel hastalıklarda ve bahar dönemlerinde çoğu insanın karşılaştığı alerjik reaksiyonlarda hastaların kullanmayı seçtiği Beta-glukan  piyasada tablet formunda görülebildiği gibi bazı besinlerde de yüksek miktarda bulunmaktadır. Nedir  bu  besinler derseniz; ekmek mayasının hücre duvarında, yulafta, kepekte,çavdarda ,arpada ve tahıl tohumlarında yüksek miktarda mevcuttur. Endüstriyel maya yani fırıncı mayasının içindeki hamuru mayalayan ve kabarmasını sağlayan “Saccaharomyces cervisiae” bakterisinde bolca Beta-glukan bulunmaktadır. Ancak  maalesef fırında pişerken tüm bakteriler ölmekte ve o mis kokulu sıcacık çıkan beyaz ekmek içinde beta-glukan oranı oldukça azalmaktadır. Bu durum ekşi mayalı tam buğday ekmeğinde böyle değildir. Ekşi maya ile yapılan tam tahıllı organik ekmeklerin içinde beta-glukan ısı ile pişerken bozulmamakta,dolayısıyla kayıp gerçekleşmemektedir. Glisemik indeks değerine göre de diğer ekmeklere göre yüzde 33 daha düşük olan Beta-glukan kaynağı ekşi mayalı ekmeği, bağışıklık sistemi dengeleyicisi bağırsaklarda bulunan Probiyotiklerin (yararlı bakteriler) en sevdiği gıdalardan biridir.

Beta-glukan kaynağından faydalanabilmek için, piştikten sonra hızlıca bayatlayan ve içinde bakteri ile beta-glukan fakiri beyaz ekmek yerine ekşi mayalı organik tam buğday ekmek yemeyi tercih etmek yerinde olacaktır.

Şunu da bilmek gerekir ki; her ne kadar bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara karşı vücudun direncini artırsa ve alerjilerin ağır semptomlarını azaltsa da bir takım insanlarda uzun süreli besin desteği olarak alınan Beta-glukanın  zararları da   görülebilmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *