Manisa
Az bulutlu
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,4325 %0.06
47,4613 %0.08
4.417,50 % 0,14
Ara

GIDA GÜVENCESİ, GIDA GÜVENLİĞİ VE AFETLER

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Öncelikle bir ay önce bizi yasa boğan derin üzüntülere mazhar olan depremler felaketlerinde kaybettiğimiz canlarımız için başımız sağ olsun, yaralı kardeşlerimize acil şifalar dileriz. Beynimiz kalbimiz hep deprem bölgesinde kaybedilen ve yaşayan hayatlarda, fakat geriye kalanlar için hayat devam ediyor. Kısa sürede tek yürek birlik içinde yaralarımızı sarıp, afet bölgelerinin tekrar eski iş, üretim günlerine dönmeleri en büyük dileğimizdir.

Ülkemiz topraklarının tümünde vejetasyon vardır ve her karış toprağında tarım yapılabilen Dünya’da nadir ülkelerden biridir.

Gıda güvencesi, yeterli tarım faaliyetleri sonucu gıdaya erişmek, tedarik etmek, bir anlamda yeterli gıda üretimlerine ulaşımı sağlamaktır. Köylerin alt yapı, sağlık ve eğitim, sosyal güvence şehir olanaklarını aratmayacak şekilde geliştirilmeleri, yapılandırılmaları, tarım girdilerine yardım ve destekler, köylere dönüşlerde etkili olacaktır. Bu daha çok üretim, daha iyi gıdaya erişim yani gıda güvencesinin geliştirilmesi, sağlanması anlamına da gelir.

Gıda güvenliğinin anlamı tarladan tüketicinin sofrasına kadar önleyici yaklaşım ilkesi ile insan sağlığında tehlike ve risk oluşturmadan gıda üretimlerini gerçekleştirmektir. Kritik kontrol noktalarının belirlendiği ve bir alt üretim basamağına geçmeden tehlikelerin bertaraf edildiği gıda standartları uygulamalarıdır. Bunların en temel gıda güvenliği standardı “Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizleri” İngilizcesi gıda sanayiinde “HACCP” olarak bilinir. Ve bu gıda güvenliği standardının üzerine geliştirilen diğer benzer gıda güvenliği standartları da vardır. Gıda güvenliği doğrudan halk sağlığını ilgilendirir ve toplum sağlığını kapsar. Bu tür gıda standartları merdiven altı gıda üretim yerlerinde değil gıda mühendisi ve gıda tekniklerinin diğer ilgili meslek sahipleri ile birlikte istihdam edildiği, gelişmiş, yüksek kapasitede, marka üretim yapılan gıda fabrikalarında uygulanmaktadır.

Normalde kentleşme süreci gelişmiş ve ileri memleketlerde kentleşme süreci 100 yıl iken bu süre ülkemizde 30 yıla düşmüştür. Bu durumda plansız şehirleşmeler acele yapılan çok katlı apartmanlar, fay hatlarının, dere yataklarının göz ardı edilerek evler, apartmanlar inşa edilmiş, yazık ki bugünlerdeki acıları ve faciaları yaşamamızdaki faktörlerden bazılarını oluşturmuşlardır diye düşünüyorum.

Gıda güvencesi ve gıda güvenliğinin sağlandığı, iyi tarım uygulamaları ile birlikte planlı programlı, kurumsallık içerisinde üretimlerin yapılarak köylere dönüşlerin sağlandığı günlerimizi görmeyi temenni ederiz. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *