Manisa
Açık
37°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,4255 %0.1
47,3559 %0.17
4.404,00 % -0,17
Ara
Manisa Manşet Gazetesi Manisa Haberleri 2024 YILINDA ESNAFIN SESİNE KULAK VERİLMELİ

2024 YILINDA ESNAFIN SESİNE KULAK VERİLMELİ

2024 YILINDA ESNAFIN SESİNE KULAK VERİLMELİ. Manisa’da 58 bin olmak üzere ülke genelinde 2 milyonu aşkın esnaf ve sanatkarın 2024’ten beklentilerini açıklayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, zor bir yılı geride bırakan esnaf ve sanatkârların yeni yılda yeni yasal düzenleme beklediğini belirtti.

Manisa’da 58 bin olmak üzere ülke genelinde 2 milyonu aşkın esnaf ve sanatkarın 2024’ten beklentilerini açıklayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, zor bir yılı geride bırakan esnaf ve sanatkârların yeni yılda yeni yasal düzenleme beklediğini belirtti. Palandöken, “2023 yılında ülkemiz adeta doğal afetlerle sınandı. 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen depremler, sel ve su baskınları gibi doğal afetler maalesef maddi ve manevi büyük kayıplara yol açtı. Dolayısıyla 2023 yılı esnaf ve sanatkârlarımızın beklentileri doğrultusunda gerçekleşmedi. Yaşanan felaketlerin de etkisiyle ekonomik anlamda zor bir yılı geride bıraktık. Esnafımızın en büyük sorunu olan haksız rekabet bir türlü önlenemedi. Perakende Yasası’ndaki değişiklik çalışmaları yeni yılda neticelendirilmeli. Perakende Yasası yalnızca esnafı değil vatandaşı da fahiş fiyatlardan koruma yasasıdır. Bu da aynı zamanda enflasyona mücadele ve ekonomimizin korunması demektir” dedi.
BÜYÜK İŞLETMELERDE HER TÜRLÜ ÜRÜNÜN SATIŞI SINIRLANDIRILMALI
Palandöken, “Esnafımızın yeni yılda öncelikli beklentisi Perakende Yasası’nın esnaf ve sanatkarın ihtiyaçları doğrultusunda güncellenmesidir. Bu düzenlemenin gecikmesi piyasada zincirlerin çoğalmasına, esnaf ve sanatkârların yani aktör sayısının azalmasına ve fiyat kontrolünün zorlaşmasına sebep oluyor. Piyasada tek hakimiyet kuran zincirler fiyatları kafalarına göre belirleyerek enflasyonu tırmandırıyor. Enflasyonla mücadele ettiğimiz bu dönemde adil bir rekabet ortamı sağlandığında fiyatlarda kendiliğinden gerileme başlayacaktır. Bu işletmelerde 415 mesleği ilgilendiren her türlü ürünün satışı sınırlandırılmalı. Açılış kapanış saatleri kurala bağlanmalı ve Avrupa’da olduğu gibi haftada bir gün kapalı olmaları sağlanmalıdır” diye konuştu.
ESNAFA VERİLEN MÜJDE ARTIK HAYATA GEÇİRİLMELİ
Yeni yılda esnafın prim gün sayısının da mutlaka düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Bağ-Kur’lu esnaf ve sanatkârların 9 bin olan prim günü sayısının 7 bin 200 güne düşürülerek eşitleme müjdesi binlerce esnaf ve sanatkarımızı sevindirmişti fakat henüz hayata geçirilmedi. Sosyal Güvenlikteki norm birliği yani prim günü eşitleme müjdesi yeni yılda hayata geçirilmeli. Bununla birlikte vergi dairesine kayıt olmuş fakat Bağ-Kur’a kayıt olmamış esnafımız da emekli olabilmek için müjdeli haber bekliyor. Aynı zamanda staj mağdurlarının staj döneminin emekliliğe sayılması çok sayıda kişinin yüzünü güldürerek mesleki eğitimin prestijini artırır ve esnafın önemli sorunlarından ara eleman açığı kapanabilir. Öte yandan sigorta primlerini düzenli ödeyen esnafa verilen devlet desteğinin oranı yeni yılda artırılmalı. Bağ-kur emekli aylıklarına düzenleme yapılarak emekli esnafımız rahatlatılmalı” şeklinde konuştu.
GİRDİ MALİYETLERİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR 
Yüksek enflasyonla birlikte esnafın girdi maliyetlerinin gün geçtikçe arttığına dikkati çeken Palandöken, “Yeni yılda asgari ücrete yapılacak düzenleme en başta esnafın işçi maliyetine yansıyacak. Öte yandan artan kiralar, elektrik, su, doğal gaz faturaları, vergiler ve akaryakıt fiyatları ile birlikte esnafımızın girdi maliyetleri her geçen gün artıyor. Yeni yılda kamu ve özel bankalar artık elini taşın altına koyarak esnafımıza düşük faizli ve uzun vadeli kredi imkanı sağlanmalı. Böylece esnafımız rahatlar ve piyasaya canlılık gelir. Bununla birlikte POS cihazlarının işletim giderleri, komisyon oranları ve 45 günü aşan geri ödeme süreleri nedeniyle maliyetler esnafın kazancını aşmaya başladı. POS komisyon oranlarına mutlaka tavan fiyat uygulaması getirilmeli” ifadelerini kullandı.

 

MİNE BADAN

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *