Manisa Manşet Gazetesi Manisa Haberleri Büyülü coğrafya doğa meraklılarını bekliyor

Büyülü coğrafya doğa meraklılarını bekliyor

Büyülü coğrafya doğa meraklılarını bekliyor. Bulunduğu volkanik coğrafya nedeniyle antik devirde 'Katakekaumene' yani yanık ülke adıyla anılan Manisa'nın Kula ilçesi, günümüzde çevrili olduğu volkanik siyah topraklar nedeniyle 'Yanık Ülke' sıfatıyla anılıyor. Divlit Yanardağı eteklerinde Gediz Vadisi üzerinde uzanan ilçe bozulmadan günümüze taşınmış dokusu ile ziyaretçilerine harika bir tecrübe sunuyor.

Büyülü coğrafya doğa meraklılarını bekliyor
Okunma Süresi: 1 dk

Bulunduğu volkanik coğrafya nedeniyle antik devirde 'Katakekaumene' yani yanık ülke adıyla anılan Manisa'nın Kula ilçesi, günümüzde çevrili olduğu volkanik siyah topraklar nedeniyle 'Yanık Ülke' sıfatıyla anılıyor. Divlit Yanardağı eteklerinde Gediz Vadisi üzerinde uzanan ilçe bozulmadan günümüze taşınmış dokusu ile ziyaretçilerine harika bir tecrübe sunuyor. Tarihi konaklarının rengârenk boyalı duvarları ise Yanık Ülke sıfatının tam tersine gökkuşağı havasında. Bir süre Germiyanoğlu Beyliği’ne de başkentlik yapmış olan ilçe, Yunus Emre’nin yaşadığına ve türbesinin olduğuna inanılan yerlerden biri.


İNSANLIĞIN İLK AYAK İZLERİ
Bulunduğu volkanik coğrafyanın zenginliği sayesinde, Kula uluslararası platformda Türkiye’nin ilk ve tek tescilli jeoparkı olarak tanınmakta. Kula Volkanik Jeoparkı’nda Burgaz volkanitleri olarak adlandırılan karakteristik sütun bazaltlar oluşmuş. Yine bu bölgede Yurtbaşı Köyü yakınlarında Kapadokya’dakilere çok benzeyen peri bacaları bulunuyor. Oluşum süreci hâlâ devam etmekte olan peribacalarına da mutlaka uğramak gerekiyor. Jeopark içerinde 200’den fazla fosilleşmiş ayak izine rastlanmış. Anadolu’da insan ve aktif volkanların en eski etkileşimlerinden birine tanıklık eden bu izler bilimsel ve eğitim açısından büyük önem taşıyor. 

HABER MERKEZİ

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız