Manisa
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,7968 %0,51
47,7466 %0,57
4.399,54 % 0,34
Ara
Manisa Manşet Gazetesi Manisa Haberleri Kum ocakları Manisa’nın ekosistemini bozdu

Kum ocakları Manisa’nın ekosistemini bozdu

Ege Bölgesi’nde tarımsal sulama ve balıkçılık yönünden önemli bir yere sahip olan Marmara Gölü’nün kuruması çevredeki ekosistemi büyük oranda bozarken, geniş alanlarda verilen kum ocakları ruhsatları bu riski daha da büyütüyor. Manisalı çevreciler, Türkiye’nin ilk iklim değişikliği davası olarak adlandırılan dava kapsamında bölgede kurulan kum ocaklarıyla mücadelelerini sürdürüyor.

KAYNAK: Haber Merkezi
Okunma Süresi: 2 dk

Salihli Çevre Derneği Başkanı Erdem Durmaz, Marmara Gölü’nün ana kaynaklarından biri olan Kum çayı ve Kum Çayının çevresindeki kum ocaklarının doğaya verdiği tahribata tepki gösterdi. Durmaz, “Gördes Barajı projesi yapılırken Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü, Ege bölgesinin tarımsal sulama ve balıkçılık yönünden önemli bir yere sahip olan Marmara Gölünü hiç düşünmediler ve gelinen noktada iklim değişikliği, kuraklık, vahşi sulama ve sulama sezonlarında yapılan yanlış planlama nedeniyle 2021 yılının Ağustos ayında tamamen kurudu. Dört yıl önce sular ile kaplı olan göl sahası günümüzde tarım arazisine dönüştürüldü. Marmara Gölü’nün durumu ortada ve şimdi yeni bir tehlike bekliyor” dedi.

KUM OCAĞI İÇİN ONAY VERİLDİ

Kum Çayı ve çevresinde doğaya yapılan tahribatın devam ettiği bu süreçte Gölmarmara Belediyesi’nin talebi üzerine Manisa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından, Marmara Gölü’nün ana kaynaklarından biri olan Kum çayı ve Kum Çayının çevresinde bulunan 2.44 hektarlık alanın Gölmar Madencilik LTD Şirketine kum ocağı olarak verildiğine işaret eden Durmaz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Gölmarmara Belediyesi'ne ait şirket Gölmar Madencilik Şirketine açmak istediği kum ocağı için onay verdiğini kaydetti.

MARMARA GÖLÜ’NA SU BIRAKILMALI

Durmaz, “Projeye göre şirket, 2,44 hektarlık ÇED alanında yıllık 75 bin ton kapasiteli kum çakıl ocağı açacak. ÇED sahası, İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/ 100000 ölçekli Çevre Düzeni Planında Tarım arazisi olarak planlanan alanda yer alıyor. Proje yargıya taşındı. Salihli Çevre Derneği olarak Doğa Derneği, Akhisar Çevre Derneği ve Turgutlu Çevre Derneği ile birlikte Marmara Gölü’nün ana besleme kaynağı olan Kum Çayı üzerindeki yeni kum ocağı projesine verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına karşı dava açtık. Kum ocakları, Marmara Gölü’nün hakkı olan suyu kullanıyor ve nehir yatağında ciddi tahribata yol açıyor. Gölmarmara Belediyesi tarafından bölgeye yeni bir kum ocağı açılması planlanıyor. Bu durum, göl üzerindeki baskıyı daha da artıracak ve ekosistem tehlikeye girecek. Marmara Gölü yaşamını sürdürebilmesi için kum ocaklarının faaliyetleri durdurulmalı, Kum Çayı yatağındaki su akışı yeniden sağlanmalı ve Gördes Barajı’ndan Marmara Gölü’ne su bırakılmasını talep ediyoruz” diye konuştu. 

HABER MERKEZİ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *