Manisa’da Ziraat Mühendisi ve siyasetçi olan Şenol Özkaya, orman yangınları ile mücadele hakkında bilgi paylaşımında bulundu.
Özkaya, “Rahmetli babam 35 yıl orman muhafaza memuru olarak görev yaptı, binlerce orman yangınına müdahale etti. Köylerde bulunduğumuz zamanlarda, bende aktif olarak orman yangın ekibi ile yangınlara katıldığım için bu konuda bilgi paylaşmak istedim. Hayatında yangını sadece mangal ateşi yakarken görmüş kişiler orman yangınları hakkında konuşmaları oldukça komiktir. Yangın birimleri ayrı olarak kurulsun diyorlar. Bilmiyorlar ki orman işletme şeflikleri bünyesinde, yangın sezonu boyunca 24 saat esası ile çalışan eğitimli ve donanımlı hazır kıta müdahale timi bulunmaktadır. Ormanlarımızda bulunan çam ağaçlarının, reçine oranı yüksek olan karaçamlardır. Yangın esnasında bu çam ağaçları hızla yanarlar. Dallarından bulunan kozalar, yangın esnasında mermi gibi patlayarak uzak bölgelerde ki alanlara yangını taşırlar. Yangın anı kıyamet anına benzer, yangın çok hızlı ilerler, eğer rüzgar varsa müdahale etmek imkansız olur, anlayamazsınız birden yangının içinde kalırsınız, bazen de ters rüzgar ile dumandan nefes alınmaz duruma düşersiniz. İşi uzmanları bile çaresiz kalıp görev şehidi olmuşlardır” dedi.
ORMANLARI SEVGİ KORUR
Özkaya, “Orman müdürlüğü yangın sezonu öncesinde tüm önlemleri almaktadır. Ormanlarda seyretme ve temizlik işlemleri yapmaktadır. Zor arazi koşullarında yılmadan usanmadan ormanların aralarını açarak yangın esnasında geçişin engellenmesi sağlanmaktadır. Orman arazi taşıtları için yollar yapılıyor. Yangında kullanılmak için göletler yapılıyor. Orman alanlara girişler kontrol altına alınır. Piknik ve ateş kullanımına yasak getirilir. Ormanım en yüksek tepesinde yangın gözetleme kulesi çalışır. Yangın söndürme hava araçları hazır bekler. Rahmetli babam ormanları korumak adına derdi ki, ormanları sevgi korur. Görevliler ne yaparsak yapalım gerekirse her bir ağacın başına bir görevli dikelim, ormanları yine koruyamayız, ormanlara zarar verecek kişi bir yolunu bulur ormanı yakar derdi. Burada vatandaşımıza büyük görev düşüyor. Ormanları korumak, dikkat etmek gerekiyor. Manisa Tarzanının kemiklerini sızlatmayalım, ormanlarımıza sahip çıkalım” diye konuştu. HABER MERKEZİ