Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası Manisa İl Temsilciliği Zülfiye Özcan, rehber öğretmenlerin Doğru Tercih Noktaları” adı altında, 10.00-18.00 saatleri arasında il ve ilçe merkezlerinde kurulan çadırlarda görevlendirilmesine tepki gösterdi. Özcan, Manisa Milli eğitim Müdürlüğü’nün bu yanlıştan dönmesi konusunda çağrıda bulundu.
Özcan, “Manisa ilinde görev yapan psikolojik danışman/rehber öğretmenlerimiz, 2025 YKS tercih döneminde “Doğru Tercih Noktaları” adı altında, 10.00-18.00 saatleri arasında il ve ilçe merkezlerinde kurulan çadırlarda görevlendirilmiştir. Bu uygulama, gerek çalışma koşulları açısından insan sağlığını tehdit etmekte, gerekse pedagojik ve etik açıdan ciddi sakıncalar doğurmaktadır. Çalışma koşulları ve anayasal haklar ihlal ediliyor. Yaz aylarında hava sıcaklıklarının 40 derecelere ulaştığı bölgemizde, gün boyu açık havada, yalıtımsız ve korumasız çadırlarda çalıştırılmak, personelin sağlığı açısından ciddi risk teşkil etmektedir. Anayasa’nın 50. Maddesi, çalışanların “sağlıklı ve güvenli çalışma şartlarına” sahip olması gerektiğini açıkça belirtir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 77. Maddesi, işverenin (burada kamu idaresinin), çalışanların sağlığı ve güvenliği için her türlü önlemi almakla yükümlü olduğunu vurgular. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 4. Maddesi, kamu dahil tüm işverenlerin, işçilerin işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu hükme bağlamıştır. 657 sayılı DMK Madde 99’a göre, memurların haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenmiştir (genellikle günlük 8 saat, 08:00‑17:00 olarak uygulanır) Çalışma saatleri dışında verilen görevler fazla çalışma sayılmaktadır. Fazla Çalışma – Madde 178 memurların günlük çalışma saatleri dışındaki çalışmaları için özel koşullar dışında fazla çalışma ücreti ödenmesi gerektiğini veya eşdeğer izin verilmesini öngörür. Bu maddeler, psikolojik danışman/rehber öğretmenlerin çadır gibi fiziki ve iklimsel koşulları uygun olmayan ortamlarda, mesai saatleri dışında görevlendirilmesini açıkça hukuka aykırı hale getirmektedir.
Pedagojik ilkelere ve rehberlik mevzuatına aykırı bir uygulama olduğunu ifade eden Özcan, “Tercih danışmanlığı, sadece puan üzerinden değil; öğrencinin bireysel özelliklerini, ilgi alanlarını ve yaşam koşullarını dikkate alarak yapılması gereken hassas bir süreçtir. Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre Madde 6/1: Rehberlik hizmetlerinin temel ilkeleri arasında “gizlilik”, “gönüllülük” ve “bireysel farklılıklara saygı” yer alır. Madde 7: Rehberlik hizmeti, bireyleri yakından tanıma, izleme ve gelişimlerine destek olmayı amaçlar. Madde 23: Rehberlik hizmetleri, planlı bir şekilde, uygun fiziksel koşullarda yürütülmelidir. Açık alanda, tanımadığı öğrencilere, yeterli gizlilik ve gözlem süresi olmadan danışmanlık verilmesi, bu temel ilkelerle bağdaşmamaktadır. Ayrıca öğrencilerin özel bilgilerinin korunamadığı, sıradan bir hizmet gibi sunulduğu bu uygulama; hem mesleki etik hem de öğrenci yararı açısından ciddi sorunlar barındırmaktadır” dedi.
“Danışmanlık hizmeti gösterişli değil, nitelikli olmalıdır” diyen Özcan, “Danışmanlık hizmeti; vitrin, reklam veya kamuoyuna “göstermelik hizmet sunumu” için değil, öğrencinin yaşamındaki önemli kararları doğru bir yönlendirme ile almasını sağlamak için vardır. 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 2. maddesinde, eğitimin amacı “bireyin kendini gerçekleştirmesi” olarak tanımlanır. Bu amaca uygun rehberlik hizmeti, salt bir işlem değil; öğrencinin geleceğini etkileyen, dikkatle ve uzmanlıkla yürütülmesi gereken bir süreçtir. Sendika olarak tavrımız net. Psikolojik danışman/Rehber öğretmenler, yalnızca bireyi tanıyarak sağlıklı yönlendirme yapabilir. Bu nedenle danışmanlık hizmetlerinin Okullarda ya da uygun kamu kurumlarında, Klimalı, güvenli ve kapalı ortamda, Belirli öğrenci gruplarına, tanıma süreci içeren görüşmelerle verilmesi gerekmektedir. Zaten okullarda danışmanlık hizmeti veriliyor: ek görevlendirme anlamsız ve işlevsizdir. Üstelik belirtmek gerekir ki, rehber öğretmenlerimiz zaten görev yaptıkları okullarda, öğrencilerini tanıdıkları güvenli ve uygun ortamlar içerisinde tercih danışmanlığı hizmetini yürütmektedirler. Bu bağlamda, farklı noktalarda çadır kurarak aynı hizmeti tanınmayan öğrencilere, hem de yetersiz ve sağlıksız koşullarda vermeye çalışmanın ne mesleki, ne pedagojik, ne de idari bir mantığı bulunmaktadır. Aynı hizmetin hali hazırda daha uygun koşullarda ve daha etkili şekilde verildiği okul ortamları varken, bu öğretmenlerin dış mekânlara yönlendirilmesi; hem kamu kaynaklarının gereksiz kullanımına hem de hizmetin niteliğinin düşmesine yol açmaktadır. Bu tür gösterişli ama işlevsiz uygulamalar yerine, mevcut sistemin güçlendirilmesi, danışmanlık kalitesine katkı sağlayacaktır. İl Milli Eğitim Müdürlüklerini, psikolojik danışman/rehber öğretmenlerimizin mesleki onuruna, öğrencilerimizin ise gizlilik ve ihtiyaç duyduğu sağlıklı danışmanlık hakkına saygı göstermeye çağırıyoruz. Uygun olmayan fiziki koşullarda, tanımadıkları öğrencilere, pedagojik ve etik ilkelere aykırı şekilde danışmanlık hizmeti vermeye zorlanan meslektaşlarımızın yanındayız. Sendika olarak, öğretmenlerimizin yasal, insani ve mesleki haklarını savunmaya kararlılıkla devam edeceğiz” diye konuştu. HABER MERKEZİ