Çevre ve ekonomi politikalarını entegre eden Türkiye, atık yönetiminde devasa bir sisteme geçiş yapıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) koordinasyonunda yürütülen Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) uygulaması, 1 Temmuz 2026 tarihi itibarıyla tüm ülkede aktif hale geliyor. Tüketiciler artık kullandıkları içecek ambalajlarını çöpe atmak yerine sisteme iade ederek doğrudan gelir elde edecek. Bu hamle, hem doğayı koruyacak hem de vatandaşın bütçesine anlık nakit desteği sağlayacak.
Sistemin işleyişi oldukça pratik ve modern bir teknolojik altyapıya dayanıyor. Vatandaşlar öncelikle akıllı telefonlarına DOA mobil uygulamasını indirecek ve kişisel dijital cüzdanlarını oluşturacak. Ardından üzerinde DOA logosu bulunan plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajları, marketlerde veya şehir merkezlerinde yer alan kayıtlı iade noktalarına teslim edilecek.
Depozito İade Makineleri'ne (DİM) atılan her bir ambalaj anında tescillenecek. Makineye okutulan her sağlam şişe için kullanıcının mobil cüzdanına 1 TL teşvik bedeli yüklenecek. Biriken bu tutarlar, günlük alışverişlerde kullanılabilecek veya nakit olarak değerlendirilebilecek.
Sıfır Atık hareketinin en stratejik aşamasına geçtiklerini belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, projenin makroekonomik hedeflerini duyurdu. Kurum, sistemin sadece bireysel kullanıcılarla sınırlı kalmayacağını, geniş bir ticari ağı kapsayacağını vurguladı.
Bakan Kurum, "Şişeleri makinelere atacak, her şişeden elde edilecek 1 lirayı cüzdanlarınızda biriktireceksiniz. Türkiye genelinde market zincirleri, süpermarketler, bakkallar, büfeler, oteller, restoranlar ve kafeler de bu devasa geri dönüşüm ağının entegre bir parçası olacak." ifadelerini kullandı.