MEB'in yeni düzenlemesi, özellikle akademik gelişimi desteklemeye yönelik kritik değişiklikler içeriyor. İlkokul 2. ve 3. sınıf düzeyinde Türkçe ve matematik derslerinde Bakanlık tarafından belirlenen asgari öğrenme çıktılarına ulaşamayan öğrenciler için destek eğitimleri yeniden tanımlandı. Bu program dahilinde her öğretim yılında 160 saati aşmamak şartıyla ve bir öğretmene en fazla 10 öğrenci düşecek şekilde eğitim verilmesi kararlaştırıldı.
Yarıyıl ve yaz tatillerinde görevlendirilecek yönetici ve öğretmenlerin ek ders saatleri, yeni düzenlemeyle sınırlandırıldı. Ayrıca, okul yöneticilerinin ek ders görevleri de kurum türlerine göre güncellendi.
Yöneticiler: Yaz tatili döneminde haftada 10 saate kadar ek ders alabilecekler.
Atölye ve Kurs Öğretmenleri: Yaz döneminde haftada 44 saate kadar ek ders görevi verilebilecek.
Diğer Öğretmenler: Tatil dönemlerinde haftada 30 saate kadar ek ders alabilecekler.
Müdür ve Başyardımcıları: Anadolu, fen, sosyal bilimler, spor liseleri ile mesleki teknik ve özel eğitim kurumlarında haftada 25 saat ek ders alabilecekler.
Müdür Yardımcıları: Belirtilen kurumlarda haftada 20 saat ek ders görevi yürütebilecekler.
Düzenleme ile Milli Eğitim Akademisi bünyesindeki faaliyetler de ek ders kapsamına dahil edildi. İlk kez uygulama öğretmenleri ve müdürler için ek ders ücreti tanımlandı.
Uygulama Öğretmenleri: Hazırlık eğitimi sürecinde rehberlik eden öğretmenlere haftada 5 saat ek ders ücreti ödenecek.
Hazırlık Okulu Müdürleri: Bu süreçte görev alan müdürlere ise haftada 3 saat ek ders ücreti verilmesi kararlaştırıldı.
Bu düzenleme, sahadaki inceleme ve denetim faaliyetlerini yürüten eğitim müfettişlerinin denetim faaliyetlerini de ek ders kapsamına alarak, eğitimde kalite güvencesini artırmayı hedefliyor. Özellikle "uygulama öğretmeni" gibi yeni kavramların sisteme dahil edilmesi, öğretmen yetiştirme sürecinin daha profesyonel ve ücretlendirilebilir bir yapıya kavuştuğunu gösteriyor.