Yaklaşık 660 bin çalışanı ilgilendiren ücret planı, Volkswagen’de yönetim ile çalışan temsilcileri arasında yeni bir anlaşmazlık başlığı oluşturdu. IG Metall’in Avrupa ve Dünya Grup İşçi Konseyinin bilgilendirmesine dayandırdığı açıklamaya göre şirket yönetimi, insan kaynakları sorumlularına 2030’a kadar ücret artışı yapılmaması yönünde talimat iletti.
Ancak bu talimat, bütün çalışanların maaşlarının kesin olarak dondurulduğu anlamına gelmiyor. Ücret artışları ülkelerdeki ilgili işveren ve sendika temsilcileri arasında ayrı ayrı müzakere ediliyor; dolayısıyla uygulamanın kapsamı ve sonucu bu süreçlere bağlı olacak.
IG Metall, ücret artışlarını durdurma yaklaşımına karşı mücadele edeceğini bildirdi. Sendika, otomotiv sektöründeki yapısal sorunların çalışanların ücretlerini baskılayarak çözülemeyeceğini savunuyor.
Volkswagen çalışanları için yüzde 5 ücret artışı isteyen sendikanın talebi, yönetimin gündeme getirdiği sıfır zam yaklaşımıyla ayrışıyor. Aynı zam talebi, Almanya’daki metal ve elektrik endüstrisinin toplu sözleşme görüşmelerinde de öne çıkıyor.
Sendikanın değerlendirmesine göre ücretlerin 2030’a kadar artırılmaması, çalışanların satın alma gücünde en az yüzde 10 kayba yol açabilir. Bu oran kesinleşmiş bir maaş kesintisini değil, fiyat artışları karşısında oluşabilecek reel gelir kaybına ilişkin tahmini ifade ediyor.
Maaşın nominal olarak aynı kalması halinde çalışanlar hesaplarına aynı tutarı almaya devam etse de yaşam maliyetlerindeki yükseliş nedeniyle daha az mal ve hizmet satın alabilecek. Kaybın büyüklüğü, ülkelerde gerçekleşecek enflasyona göre değişecek.
Volkswagen, ABD’nin gümrük vergileri, elektrikli araçlardaki düşük kâr marjları ve Çin pazarındaki yoğun rekabetin etkisiyle tasarruf ve yeniden yapılanma çalışmalarını sürdürüyor.
Ücret tartışmasının yanında istihdam planları da gündemde. AA’nın aktardığı bilgilere göre grup, gelecek yıllarda dünya genelinde 50 bin kişilik istihdam azaltımı hedefliyor; planın ayrıntıları çalışan temsilcileriyle görüşülmeye devam ediyor. Bu hedef, söz konusu sayıda çalışanın hemen işten çıkarılacağı anlamına gelmiyor.