Manisa
Açık
37°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,4255 %0.1
47,3559 %0.17
4.404,00 % -0,17
Ara

Estetik(siz) kent

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:


Kentler dinamik bir organizma gibi zaman içerisinde sosyal, kültürel, ekonomik, teknolojik ve fiziksel açılardan değişime uğrarlar ve kendilerine özgü karakterleri ile kimlik kazanırlar.
İnsanlar kentlerini üretmeye başladıkları ilk andan itibaren kendi estetik değerlerini yapılarına ve kentlerine 
yansıtırlar. Bunun yanında kent estetiğinin her medeniyetin kendi kültürel değerlerine göre şekillendiğini söyleyebiliriz.
Çevre, doğa ve kültür bir arada uyum içinde, estetik bir algı yaratır. Kent estetiği, ortak yaşam kültüründen yani kamusal alanların estetik değer olarak geleceğe taşınmasıyla başlar ve insanın sosyal ve ruhsal yaşamına yani insana birebir etki eden bir olgudur.Çeşitli zaman kesitlerindeki toplum yapılarının yarattığı kültürel özellikler ve buna bağlı estetik duygular ile mekan kalitelerini anlamak bugünün çevrelerini oluşturmaya yardımcı olur.
Estetik en temelinde “güzellik duygusuna” uygun olandır. Dolayısıyla insan için güzel olan kent 
imgesi aynı zamanda estetik kabul edilir. Bir kentin estetik olarak nitelendirilmesi için; insan tarafından oluşturulan yapıların doğal çevre ile uyum sağlaması, bu yapıların kendi içerisinde bir bütünlük arz etmesi ve yine bu yapıların insanın sanatsal yönünü açığa çıkartması gerekmektedir.
 Nasıl bir doğa kesiti ancak öznenin ona bakışı ile bir manzaraya dönüşebiliyorsa kente bakışımız da ona dair algımızı dönüştürür. Yapılı çevre kentlinin onu görmesi, kentli olma bilinci ile bakmasıyla kentsel alana dönüşür. Tam burada zülfü yare dokunmam gerektiği düşüncemle; hatta yargılayarak; kent merkezinde yaya ve araç trafiğini düzenlemek amacıyla yalnızca işlevselliği ön planda tutularak yerkeştirilen demir bariyerlerin estetikten yoksun, görsel kirliliği üzerine hiç kimsenin eleştirmemesi daha fazla bariyerin hayatımızı kafese almasına sonuçtur. Kentsel kültürde somut bir adım atılmadan önce kentlinin fikir ve görüşlerinin değerlendirildiği, eşitlikçi bir anlayışla eleştirme hakkımızın olduğu bilinci ile yaklaşım, kent ve kentli arasında iadiyet oluşturacağına inanıyorum. Daha önce fikri takip hezeyanı olmaktan öteye gitmeyeceğini bilerek dile getirdiğim "Demir bariyerler"in üzerine biraz düşünülmesi ve estetik değer de katılması gerektiğini savunuyorum.
  Burada kentin estetik değer taşıyıp taşımadığını belirten estetik yargı, bir maddeye estetik değer atfeden pozitif bir yargılamadır. Estetik değer sergilediği düşünülerek yapılan bir öğenin,  bulunduğu bölgenin tarihsel veya kültürel motiflerini barındırması ile anlam bulacaktır.
Kentsel estetik, tarihsel süreçte kendi yapılarını inşa eden insanların kendi özgür tercihlerine göre aşağıdan yukarı yönlü meydana gelmişken, günümüzde kamu idare sistemiyle birlikte yukarıdan aşağı yönlü bir anlayışla meydana getirilmektedir. Burada kamu idarecilerinin belirledikleri standartlar kentsel estetiğe yön verir. Konuyla ilgili olarak günümüzde kentlerin yönetilmesinde yerel yönetimler ana aktörlerdir. Ancak kentlerin kent olabilmeleri için belirli standartlara ya da estetik niteliklere sahip olmaları da şarttır. Kentlerde yapıların yarattığı estetik duygular, cephe gibi biçimsel özellikleriyle estetik anlamda değerlendirilirken; yapı gruplarının bir araya gelerek oluşturduğu kentsel çevrelerde farklı biçimsel durumlar oluşabilir. Bu nedenle bir bütün olarak ele alınması gereken kentlerin inşasında “kentsel tasarım”ın esas alınması önem taşır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *