Manisa
Açık
37°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,4255 %0.1
47,3559 %0.17
4.404,00 % -0,17
Ara

Hoşgeldin ya şehr-i ramazan

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:


Merhaba sevgili okurlarım;
Biz müslümanlar için ne güzel bir ayın içerisindeyiz. Sabrın, ibadetin, bereketin ve en çokta paylaşmanın ayı. Küçüklükten bu zamana kadar hep bir coşku ile karşılamış olduğum bir aydır benim için sizlerde de aynı mı? Aç, susuz binlerce insan var onları anlamanın en iyi yolu bence oruç tutmak. Bu ayda daha çok merhametli daha çok şefkatliyiz sanki birbirimize karşı. Bir de hep şu söylem var her ramazan karşılaştığım "ah nerde o eski ramazanlar." İnsanlar bence hep şikayet ettiklerine özlem duyuyorlar. O zamanlarda belki o günlerin kıymeti bilinmiyordu, belki hep şikayet ediliyordu. Geriye dönüp baktığımızda hep bir önceki güne özlem duymuyor muyuz? İçinde ne çok pişmanlık ve şikayet barındıran o güne. Ve hep şunu söylüyoruz keşke. Her gün yeni bir gün eskiyi özlemek yerine yeni günü daha verimli daha güzel geçirsek ve bu Ramazan'da "ah nerde o eski ramazanlar" demek yerine ne güzel bir ramazan ayı diyerek dolu dolu geçirsek daha güzel olmaz mı? Çocuklarımızda daha güzel heyecan ve coşku oluşturmuş olmaz mıyız? Onları Ramazan ayına teşvik etmiş olmaz mıyız?
Benim her ramazan ayını aynı coşku ve heyecan ile karşılamamın nedeni belki de ailemdir. Ramazan ayı yaklaşırken alışveriş yapılıp, pişen onlarca çeşit çeşit yemekler, hazırlanan sofralar ve davet edilen misafirler. İşte sevgili okurlarım çocuklarımıza ibadetlerimizi sevdirmek, öğretmek istiyorsak böyle güzel anılar bırakarak yapalım. Ah, vah ederek, kırarak, korkutarak değil de güzel anlara tanıklık ederek. Benim de ramazan ayında bizim yörede tanık olduğum bir yemek tarifim olacak bu hafta sizlere. Bizim yörede ramazan ayının ilk günü yeşil mercimek çorbası pişerdi. Ramazan ayı bir ay boyunca bereketli geçsin diye. Adı yöreden yöreye farklılık göstermektedir. Sakala çarpan, kara şimşek vs. gibi. Eşimin anlatımına göre de askeriyenin en sevilen çorbası imiş. Bu hafta çorbanın tarihi ismi üzerine değilde insanlarda gördüğüm duygu değişimleri üzerine yazmak istedim. Daha fazla uzatmadan geçelim tarifimizin detaylarına.
Yeşil mercimek çorbası (6-8 kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 adet orta boy soğan
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı erişte
Tuz, karabiber, nane ve pulbiber (isteğe bağlı)
1 litre sıcak su
4 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı: Tenceremize yağımızı alalım. Brunuaz doğranmış olduğumuz soğanları ekleyip soteleyelim. Üzerine sarımsağı ilave edip karıştıralım. Sırasıyla salça, erişte ve baharatları ilave edip birer tür kavuralım. En son haşlanmış mercimek ve suyu ilave edip 10-15 dakika kaynamaya bırakalım. Çorbamız hazır afiyet olsun. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıkla kalın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *