Ara
Manisa Manşet Gazetesi Manisa Haberleri Marmara Gölü için umutlandıran görüntü

Marmara Gölü için umutlandıran görüntü

Ege bölgesinde tarımsal sulama ve balıkçılık yönünden önemli bir yere sahip olan Marmara Gölü, iklim değişikliği, kuraklık ve su kaybı nedeniyle Ağustos 2021 yılında kurudu. Bölgede etkili olan son yağışlar tamamen kuruyan göl için umut olmaya devam ediyor. Yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Tekelioğlu Köyü sakinlerinden ve balıkçılık yaparak geçimini sağlaya Rafet Kerse “Son yağışlar etkili oldu. Marmara Gölü yaşamak için direniyor” mesajını verirken, Ziraat Odası Başkanı Cem yalvaç, “Marmara Gölünü kurtaracak olan projenin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz ”dedi.

KAYNAK: Haber Merkezi
Okunma Süresi: 4 dk

 

Ege bölgesinde tarımsal sulama ve balıkçılık yönünden önemli bir yere sahip olan Marmara Gölü, iklim değişikliği, kuraklık ve su kaybı nedeniyle Ağustos 2021 yılında kurudu ancak gündemdeki yerini kurumaya devam ediyor.Manisa’nın 'Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan' tescilli, 'kuş cenneti' olarak bilinen, iklim değişikliği, kuraklık ve su kaybı nedeniyle kuruyan Marmara Gölü için son yağışlar umut olmaya devam ediyor.Şimdi gözler Devlet Su İşleri genel Müdürlüğü tarafından ihaleye verilen ve iki yıl içerisinde bitirilmesi planlanan, Marmara Gölünü kurtaracak olan projenin bir an önce hayata geçirilmesi  yönüne çevrildi.

“MARMARA GÖLÜ YAŞAMAK İÇİN DİRENİYOR”

 Yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Tekelioğlu Köyü sakinlerinden ve balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Rafet Kerse “Son yağışlar etkili oldu. Marmara Gölü yaşamak için direniyor. Yeniköy tarafı olmak üzere üç noktada su birikintileri oluştu ”mesajını verdi.Kerse yaptığı açıklamada, “Göl kurumadan önce balıkçılık yaparak geçimimi sağlıyordum. Şimdi yine balıkçılık yapıyorum  göl kenarında olan köyümüzde Beydağ Barajı’ndan getirdiğim Sazan balığını satıyorum.”diye konuştu.

“BİZ SUSUZLUK ÇEKİYORUZ SULAR AKIP GİDİYOR”

Bölge çiftçileri ise , “Onlarca çay ve dereye ait milyonlarca metreküp su ne yazık ki Ege Denizi’ne karışıyor. Bölge çiftçisi olarak bizler susuzluk çekerken bu suların gözümüzün önünde akıp gitmesi, bizleri üzüyor. Marmara Gölü’nün kurtarılması ve Bozdağ’dan gelen suların göle verilmesi için başlatılan projenin artık hayata geçirilmesini istiyoruz. Günümüzde bir damla su bile kıymetliyken milyonlarca metreküp su adeta boşa akıp gidiyor” ifadelerini kullandı.

“MARMARA GÖLÜ’NÜ KURTARACAK PROJE BİR AN ÖNCE UYGULANMALI”

Marmara Gölünü kurtaracak olan projenin bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini belirten Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem yalvaç, ”Ağustos 2021 yılında Marmara Gölü kurudu. Ziraat odası olarak gölün kurumaması için, Eko sistem ve ekolojik dengesi için her fırsatta sesimizi ilgililere duyurmaya çalıştık. Kavaklıdere, Yeşilkavak, Kabazlı, Yenipazar, Gümüş, Çakallar, Kurşunlu, Tabak, Sart ve Ahmetli çayı ile derelerinden akan sular, Alaşehir Çayı ve Gediz Nehri aracılığı ile göz göre göre  Ege Denizi’nedökülüyor. Geçtiğimiz aylarda Marmara Gölünü kurtaracak olan projenin Devlet Su İşleri müdürlüğü tarafından ihalesi yapıldığı ve ihalesi yapılan bu projenin iki yılda yaşama geçirileceği duyurusu yapıldı. Boşa akan suların değerlendirilmesi için Salihli Ziraat odası olarak bu projenin yakın takipçisi olacağız. Çünkü bizler iklim şartlarından dolayı sıkıntı çekmemize rağmen üretiyoruz ve üretmeye de devam edeceğiz ”dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu yaptığı açıklamada,” Ege bölgesinde tarımsal sulama ve balıkçılık yönünden önemli bir yere sahip olan Marmara Gölü, iklim değişikliği ve kuraklık, vahşi sulama ve sulama sezonlarında yapılan yanlış planlama nedeniyle üç yıl önce tamamen kurudu.  Marmara Gölü ve ya diğer ismiyle Gölmarmara yaşamak için direniyor. Son yağışlar umut olmaya devam ediyor çünkü şuanda Tekelioğlu ve Pazarköy’ün alt kısmı ile Yeniköy tarafı olmak üzere üç noktada su birikintileri oluştu. Sonbahar ve kış mevsiminde çok güzel yağışlar oldu. Bu yağışlar inşallah ilkbaharda da devam eder. Marmara Gölü’nün kurumasında Tarım ve Orman Bakanlığı, DSİ Bölge Müdürlüğü, Manisa Valiliği ve TİGEM Genel Müdürlüğü sorumludur. TİGEM Genel Müdürlüğü 45 bin dekar alanda buğday ekti. Şu anda yaklaşık 15 bin dekar alan su altında kaldı. 

      Poyraz ve kemer Köylerinden gelen kocaçay ile Kırdamları, Karasavcı, Gökçeköy ve Yağbasan tarafından gelen yan derelerin suları göle akmaktadır. Yaklaşık 10 yıldan beri Kum çayından bir damla su Marmara Gölüne su bırakılmadı. Gördes Barajı’n dan bırakılan suyun bir kısmı İzmir’e içme suyu olarak, bir kısımda Gölmarmara İlçesindeki tarım alanlarının sulanması için bırakıldı. Gördes Barajı projesi yapılırken DSİ Bölge Müdürlüğü Marmara Gölünü hiç düşünmediler ve gelinen noktada iklim değişikliği, kuraklık ve su kaybı nedeniyle Marmara Gölü, 2021 yılının Ağustos ayında tamamen kurudu. Oysa Protokole göre Gördes Barajı’ndaki suyun yüzde 60’ı İzmir Büyükşehir Belediyesine içme suyu olarak verilmesi, yüzde 40’ı Marmara Gölüne verilmesi gerekiyor. Maalesef Gördes Barajı’ndan Marmara Gölü’ne hiç su gelmiyor. Şu an Gördes Barajı’ndaki suyun yüzde 50’si İzmir Büyükşehir Belediyesine içme suyu olarak veriliyor, yüzde 40’ı Gölmarmara yöresindeki tarım arazilerin sulanması için çiftçilere veriliyor.                                                                                                                  

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *