Manisa
Açık
37°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,4255 %0.1
47,3559 %0.17
4.404,00 % -0,17
Ara
Manisa Manşet Gazetesi Ekonomi MİLDİYÖ HASTALIĞI ÜZÜMDE VERİMİ DÜŞÜRECEK

MİLDİYÖ HASTALIĞI ÜZÜMDE VERİMİ DÜŞÜRECEK

MİLDİYÖ HASTALIĞI ÜZÜMDE VERİMİ DÜŞÜRECEK . Mildiyö hastalığı ne? Hastalığın çaresi ne?

Okunma Süresi: 2 dk

SALKIM GÜVESİNDEN SONRA ÜZÜMDEKİ EN BÜYÜK HASTALIK 

Türkiye’de üzüm üretiminde ilk sırada yer alan ve birçok ülkeye ihraç eden Manisa’da bağlarda salkım güvesinden sonra üzümdeki en büyük hastalık olan mildiyö hastalığı arttı. Bu durum verim kaybına yol açacak. 

Üzümün başkenti olarak kabul edilen Manisa’da bu yıl artan yağışlarla birlikte mildiyö hastalığı arttı. Manisa, asmalarda neme bağlı mantar hastalıklarıyla mücadelenin yapıldığı haziranda yoğun yağış aldı. Düzensiz ve beklenmeyen kuvvetli yağışlardan ötürü zirai mücadele yapılamayınca bağlarda mildiyö hastalığı baş gösterdi. Mantar kaynaklı bir hastalık olan mildiyö, rüzgarla yayılınca özellikle Saruhanlı ile Sarıgöl ilçeleri arasındaki geniş bir alanda etkili oldu. Uzmanların "epidemi" olarak tanımladığı mildiyönün bölgede verim kaybına yol açacağı öngörülüyor.
ZİRAİ DON VE DOLU ZARARI GİBİ ÖNEMLİ BİR AFET 
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, mildiyö hastalığının zirai don ve dolu zararı gibi bir afet olduğunu söyledi. Hastalıkla ilgili sahadan sürekli bilgi aldıklarını dile getiren Okur, "İlaç sezonunda bölge yoğun yağış aldığı için çiftçi bağına girip ilaçlama yapamadı. Bundan dolayı çeşitli hastalıklar türedi. Daha sonra zirai mücadele başladı ama geç kalınmasından dolayı etkili olamadı." diye konuştu. Okur, mildiyönün salkım güvesinden sonra üzümdeki en büyük hastalık olduğunu ifade etti.
AŞIRI YAĞIŞLAR BAĞLARDA BU HASTALIĞI ARTIRDI 
Bölgede yaygın olarak görülen hastalıkla ilgili yoğun olarak üzüm üreten 7 ilçenin ziraat odası başkanlarıyla toplantı yaptıklarını ve bazı kararlar aldıklarını anlatan Okur, şunları kaydetti: "Bu da bir afet. Bununla ilgili bölge milletvekillerine aldığımız kararları ileteceğiz. Bunu bakanlığa, hükümetimize bildirmelerini isteyeceğiz. Burada çiftçinin mevcut borçlarının ötelenmesini ve bu zararla ilgili ilave kredi verilmesini talep ediyoruz. Çünkü maliyetlerimiz çok arttı. Aşırı yağış ve sonrasındaki sıcaklar bağlarda bu hastalığı meydana getirdi."
REKOLTEYİ DÜŞÜRECEK 
Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç da hastalığın rekolteyi azaltacağına işaret etti. Hastalığın hızlı yayıldığını söyleyen Yalvaç, "Örneğin pazartesi sabah üzüm bağınıza baktığınızda bu hastalık yok ancak ertesi gün geldiğimizde tekrar baktığınızda üzümler kapkara olmuş. Maalesef bağlarımız bu sene kötü. Bu gelecek sene de böyle olacak, en az 2-3 yıl bu bağlar verimli olmaz." ifadelerini kullandı.

CÜNEYT HASÇELİK

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *