Manisa
Açık
37°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,4255 %0.1
47,3559 %0.17
4.404,00 % -0,17
Ara
Manisa Manşet Gazetesi Manisa Haberleri Manisa’da yarım asırdır süren taban simidi geleneği

Manisa’da yarım asırdır süren taban simidi geleneği

Manisa’da Ramazan ayında coğrafi işaretli Taban Simit geleneği devam ediyor. 1977 yılından itibaren Kelleci Simit Fırınında Ramazan aylarında nohut mayasından yapılan Taban Simidi, bu Ramazan ayında da susatmadığı ve tok tuttuğu için en çok tercih ürünlerden biri oldu.

Manisa’da Ramazan ayında coğrafi işaretli Taban Simit geleneği devam ediyor. 1977 yılından itibaren Kelleci Simit Fırınında Ramazan aylarında nohut mayasından yapılan Taban Simidi, bu Ramazan ayında da susatmadığı ve tok tuttuğu için en çok tercih ürünlerden biri oldu. Manisa Simit Dünyası, 2018 yılında Taban simide coğrafi işaret aldı. Aynı zamanda kültür mirasına da eklendi. 


COĞRAFİ İŞARETİNİ ALARAK BUNU MANİSA’YA KAZANDIRDIK

Taban simidi Manisalılarla buluşturan İsmail Gültekin, “Bizim Manisa’nın Taban Simidi 1977’de Kelleci Simit Fırından bugüne kadar devam eden bir geleneğimiz. Manisa Simit Dünyası olarak taban simidin coğrafi işaretini aldık. Hamdolsun o gündür bugündür yürüyoruz. Manisa’ya bunu kazandırdık. Taban simidi özel bir mayadan oluşur. Maya 12 saatte meydana geliyor. Herkes zor olduğu için bu mayayla uğraşmıyor. Ben, çocuklarımla birlikte bunu sürdürüyoruz. İzmir taban simidini 1965’te bıraktı. Biz devam ediyoruz. Coğrafi işaretini alarak bunu Manisa’ya kazandırdık. Rahat yenilen bir simittir. Her simide benzemez” dedi. 


NOHUT MAYASINDAN YAPILIR 

İsmail Gültekin, “İçinde katkı maddesi yok. Doğal mayadan yapılıyor. İçinde tuz ve şeker yok. Nohut mayası su kaynatılarak yapılır, ardından nohutlar kırılır. Bir şişenin içinde mayalanması beklenir. Ardından hamur haline getirilir ve bu hamurlar 2 saatte bir tazelenir. Yapım süreci neredeyse 24 saat sürüyor. Taban simidi diğer simitlerin aksine pekmezde değil, suda kaynatılır. Ortamı çok sıcak olmak zorunda.  Nohut mayasından yapılan taban simidi çok çaba isteyen bir ürün. Biz bu geleneği, kaliteyi kaybetmek istemiyoruz. O yüzden coğrafi işareti aldık” diye konuştu.

 
KÜLTÜR MİRASINA MANİSA TABAN SİMİDİNİ DE EKLEDİK

Babası sayesinde bu işi öğrendiğini söyleyen Ruşan Gültekin, “Taban simit sadece Manisa’da değil Türkiye genelinde 10 yerde çıkıyor. Ama Manisa ile özdeşleşmiş Manisa’nın bir ürünü. Ayırt edici özelliği Manisa’nın kır nohudundan yapılmış, mayalama süreci olan bir ürün. 10 yıllık bir çalışmanın sonucunda 5 yıl da patent enstitüsüne başvurduktan sonra Manisa’ya 2018 yılında Manisa Simit Dünyası olarak biz bunu Manisa’ya tescilledik. Yani bu Manisa’nın coğrafi işaretli bir ürünü oldu. Hatta 5 asırlık bir geleneğe sahip olan Mesir Macunundan önce bunun coğrafi işareti alınmış oldu. Manisa neden bir gastronomi şehri olmasın. Kültür mirasına Kültür Müdürlüğüyle birlikte Manisa Taban Simidini de ekledik. Manisa’nın tescilli, Türkiye’de ise coğrafi işaret sıralamasında ise 383. Sırada yer alıyor. Biz bunu tescil ettiğimizde yaz mevsimiydi. Taban simidi susatmaz hat tok diye ağzımızdan bir kelime çıkınca bütün dükkanlarda satışlar arttı. Manisa’nın coğrafi işaretli bu ürünün mutluluğunu özellikle her Ramazan ayında yaşıyoruz. 80’li yıllarda Manisa’da geceleri simit çıkmıyor. Babam da sokaklarda simit satılsın diyor. Böylece o gelenek başlıyor. Ramazan ayında Manisa dışında hiçbir ilde geceleri taban simidi satışı yok. iftardan 5 dakika sonra taban simidi çıktı mı diye gelenler var Bu Manisa’nın bir geleneği biz de bunu yaşatmak adına yapıyoruz. Rabbim bu geleneğin devam etmesini nasip etsin. Manisa’da bu tür ürünlerinde çoğalmasını nasip etsin” diye konuştu. 


TABAN SİMİTLERİNİ SAHURDA TERCİH EDİYORUZ

 Çocuğuyla birlikte Taban simit almaya gelen Prof. Dr. Ahmet Ataç, “Evimize simit almak üzere geldik. Burayı yaklaşık 20 yıldır biliyoruz, tanıyoruz. Taban simitlerini ve normal simitlerini sahurda tercih ediyoruz. Gerçekten ilk 20 yıldaki lezzet neyse bugünde aynı o lezzet. Ben emeği geçenlere bu coğrafi işaretli taban simidi Manisa'ya kazandıranları da yürekten kutluyorum. Bu tür istikrarlı işletmelerimizin Manisa'mızda devam etmesini ümit ediyorum. Bu vesileyle şu an bizi duyan tüm kardeşlerimize, tüm Müslümanlara ramazanın hayırlı ve mübarek olmasını temenni ediyorum. İnşallah tüm dünyada savaşların olmadığı, barışların olduğu güzel günleri hayırlı bayramları da hep beraber idrak ederiz istiyorum” dedi. 


HERKESİ MANİSA TABAN SİMİDİNİ TATMAYA DAVET EDİYORUM

İyi Parti Yunusemre İlçe Başkanı Tufan Akan, “Manisa’mızın tescilli ürünleri arasında taban simidimiz de bulunuyor. Bu coğrafi işareti almamıza katkı sağlayan İsmail Gültekin ve çocukları. Allah onlardan razı olsun. Dışarıdan gelenlere Manisa’mızı tanıtmak için Manisa’mıza has bir takım gıda ürünlerinin olabilmesi için girişimci esnaf arkadaşlarımıza ihtiyaç var. Ramazan’da yediğimiz zaman tok tutar, susatmaz. Herkesi Manisa taban simidini tatmaya davet ediyorum” dedi.  

CÜNEYT HASÇELİK

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *