Manisa Demirci’de buğday, arpa ve çavdar üreten çiftçiler hasatlarını imece usulü ile el birliği içerisinde gerçekleştiriyor.
Demirci’nin önemli geçim kaynakları arasında yer alan buğday, arpa ve çavdar yetiştiriciliğinde 79 kırsal mahallede çiftçiler mahalle sakinleri ile birlikte türküler eşliğinde hasat yapıyorlar.
Güneşin altında 3 gün bekletilen ekinler daha sonra dirgen marifeti ile traktör römorklarına yükleniyor.
Traktör römorklarına yüklenen ekinler tarlanın ortasına döküldükten sonra kurulan oturak patoz makinesi ile öğütülüyor.
Erkekler tarafından toplanan ekinler kadınlar tarafından da çevrede kalan arpa ve buğday saplarını da tırmıklarla toplayarak yardım ediyor.
Tarlada el birliği ile kurulan yer sofrasında sohbetler eşliğinde ise kahvaltı yapılıyor.
Ören Mahalle Muhtarı Yunus Yıldız” Yıllardır arpa ve buğday hasadını komşularıyla imece usulü yapıyoruz. Haziranın ortasında başlayan hasadın temmuz sonuna kadar sürdüğünü belirten Yıldız, "Mesaimiz erken başlar, bir tarladaki işimiz bitince başka komşunun tarlasına geçeriz. Beraber sofraya oturur, beraber çalışırız. Çocukluğumuzdan bu yana bu güzel gelenek yaşatılır, inşallah gelecek nesiller de buna devam eder."
Çiftçi Hüseyin Ersöz yaptığı açıklamada “ Yaz geldiğinde çiftçilerimizle çalışıyoruz. İmece bizim atalarımızdan dedelerimizden kalan bir gelenek. Komşularımız birbirleri arasında haberleşir akşamları sohbet ederken planlanır sırayla herkesin işine yardıma gidilir. Haziran başlar harman işlerimiz Temmuz ayı sonuna kadar devam ederiz. Sıcakta zor oluyor ama geleneklerimiz yaşatmak güzel. Çocuklarımız su getirir, kadınlar yemek yapar el birliği içerisinde harmanlarımızı kaldırırız. Dedelerimizden babalarımızdan gördüğümüzü geleceğe taşımaya gayret ediyoruz” dedi.
Hoşçalar Mahalle Muhtarı Hasan Çakmak ise “ Demirci Anadolu’nun bağrıdır. Bizim memleketimizde çiftçilik ve hayvancılıkla geçim sağlanır. Harmanlarımızı traktörlerimizle çekip, oturak patozlarımızla öğütme yaparız. Köylülerimiz genellikle imece usulü cenaze olsun, düğün olsun her işte birbirleri ile yardımlaşırlar” dedi.
Çiftçi Hasan Sevgi ise” Çocukluğumdan bu yana tarla işinde çalışıyorum. Geçmişte hasat işlerinin daha zorluydu. Aslında şimdi bir nebze daha kolay. Eskiden hasadı kızakla veya kağnı arabasıyla yapardık. O zaman harman oluşturuldu. Toprağın verdiğini hiçbir şey vermez. Biz bugünlere tarlalarda çalışarak geldik. Bu işlerin en güzel yanı yardımlaşarak yapmak." dedi.
HABER: HABER MERKEZİ
