Manisa’da üzümün başkenti Saruhanlı’da meydana gelen don olayları nedeniyle üzümde yüzde 90’lara varan bir kayıp söz konusu. 40-45 bin ton üzüm hasadının gerçekleştiği Saruhanlı da bu yıl 10 bin tondan fazla üzüm hasadı beklenmiyor. Üzüm olmayınca bu yıl yatılı olarak çalışmaya gelecek işçi de yok.

TARSİM’E GÖRE YÜZDE 90 KAYIP VAR
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Üzümün başkenti üzümde 2025 yılında çok büyük hasarlarla uğraşıyor. Yaşanan don olayından sonra ilçemizde üzüm şuanda TARSİM’in vermiş olduğu hasara göre en düşük hasar yüzde 80, en yüksek hasar yüzde 100’e varan hasar tespitleri yapıldı. Bu da ortalama yüzde 90’a tekabül ediyor. İlçemizde 40 bin 45 bin tona yakın üzüm hasadı beklenirken, bu sene 5 bin ton 10 bin, 10 binden fazla rekolte beklenmemektedir. Tabi bu da çiftçimizin boynunu büküyor. Biz üreticiler olarak üretmek zorundayız” dedi.

BİZİM ÜZÜM OLMAYAN YERLERİ BIRAKIP GİDECEK HALİMİZ YOK
TARSİM sigorta oranında Türkiye’de ilk sıralarda yer alan bir ilçe olduklarını kaydeden Okur, “Burada en büyük ilham kaynağımız bizim TARSİM sigortalarıdır. Biz Saruhanlı olarak TARSİM’de Türkiye genelinde sıralamaya girmiş bir ilçeyiz. En fazla TARSİM sigortasının olduğu ilçelerden biri konumundayız. Yüzde 70’lere varan TARSİM sigortamız var. Bu da çiftçimizi bir nebze olsun rahatlatıyor. Ama bizim burada devletten beklentimiz şudur. Biz Ağustos ayında başlayıp Eylül ayına kadar üzüm hasadını bitirip mahsullerimizi satıp gerekli yerlere ilaç bayilerine gübre bayisine, mazot ödemelerimizi yapıyorduk. Ama şuanda bunu yapamıyoruz. Neden mahsul yok. Biz öyle yerler gördük ki yaptığımız tespitlerde incelemelerde 50 dönüm yerde dekar başına 500 kilo üzüm çıkmayacak. O kadar büyük hasarlar meydana geldi. Bizim üzüm olmayan yerleri bırakıp gidecek halimiz yok. Biz önümüzdeki seneye tekrardan mahsul alabilmek için her sene yapmış olduğumuz çalışmaları yine devam ettiriyoruz. Bu saatten sonra mahsul yok diye bırakamayız. İlaçlama, gübreleme devam ediyor. Ama buruk bir şekilde bunu devam ettik. Yaparken üzülerek yapıyoruz. Çünkü bizim en büyük geçim kaynağımız üzüm. Üzümde bu yıl Saruhanlı ilçesi olarak şahsım adına konuşuyorum yemeklik üzümü bile pazardan alacağımızı düşünüyorum çünkü yok” dedi.

YATILI İŞÇİLER GELMEYECEK
Geçmiş yıllarda dekarında 1 tona yakın üzüm alınan yerlerde 200-250 kilo üzüm hasadının beklendiğine dikkat çeken Okur, “Ovayı geziyoruz. Göz alıcı yerler yok. Bazı yerlerde dekara 200-250 kilo. O da dana önce 1 ton alınan yerler buraları. Bu yerlerde 200-250 kilo üzüm hasadı yapılacak. Dışarıdan geçmiş yıllarda yatılı işçiler ilçemize çalışmaya gelirdi, bu yıl yok gelmeyecekler. Çiftçilerimiz üzüm olmadığı için gelmeyin diyorlar. Bu ilçemiz için büyük bir sıkıntıdır. Hem ilçe ekonomimize büyük bir darbe hem de ülke ekonomisine büyük bir darbedir. Çünkü üzüm Manisa’nın can damarıdır. Biz her yıl kuru üzüm ihracatından 500 milyon dolara yakın bir ihracat getirmekteydik. Ama ne yapalım Allah'tan gelen bir şey. Bizim umudumuz TARSİM sigortaların Eylül ayı sonuna kadar ödenmesidir. Ödendiği takdirde bizde rahatlarız. Borcumuzu kapatır geçeriz. Şuan üzümün fiyatı 110-120 TL arasında geziyor. Bu dönemde bu fiyat kurtarmıyor. Dünya piyasasındaki bizim ihracatçılarımızın pazarlarını kaybetmemesini istiyoruz. Saruhanlı olarak 20 sene önce yaşadığımız afetin bir benzerini bu yıl yaşadık” dedi.

HABER: CÜNEYT HASÇELİK