Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2393.9
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61616.84$

ARABADA BEKLETİLEN SUYA DİKKAT !

25 June 2022, Saturday 10:46

 

Oldukça sıcak   geçen  ve  vücudumuzun  her zamankinden daha çok suya ihtiyacı olduğu yaz mevsiminde araçlarınızda beklettiğiniz içme sularının sağlığınız için tehdit oluşturduğunu biliyor muydunuz?

İlk bakışta çok basit bir konu gibi görünebilir, ancak arabada beklettiğiniz ve pet şişede bulunan suları içmeyin… PET denilen Polietilen trefitilat ve PC  denilen  Polikarbonat materyaller içme sularının ambalajlarında çokça kullanılıyor. Kullanılmasındaki sakınca ise şu; bu materyaller içme suyuna bazı kimyasalları geçirebiliyor.Bu kimyasallar genellikle  bisfenol A ve  fitalat dediğimiz ve ciddi endokrin bozucu kimyasallar olarak bilinir.

Endokrin bozucu kimyasallar Avrupa Birliği ve WHO’ ya (Dünya Sağlık Örgütü) göre “sağlam bir organizmanın veya onun soyunun endokrin fonksiyonlarında değişiklikler meydana getirerek olumsuz sağlık etkilerine neden olan eksojen maddeler ”olarak tanımlanır.

Arabanıza ihtiyaç halinde içmek için bıraktığınız pet ya da pc şişede  bulunan  su  ısı ve ışıya maruz kalarak ambalajdan  bisfenol A ve fitalatların suyun içine geçmesine neden olur. Suya geçen bu bileşikler ise vücuda girdiklerinde hormonal fonksiyonları taklit etmek suretiyle endokrin sistemde bozulmalara yol açar.

Özellikle kadınlık ve erkeklik hormonları üzerinde olumsuz etkileri olan bu bileşiklerin östrojen hormonu dengesini bozduğu biliniyor. Bozulan hormon dengesi ise ilerleyen zamanlarda meme kanseri ve prostat kanserinin başlıca sebebi olarak karşımıza çıkıyor.

Yapılan bir çok çalışmada aynı zamanda çocuklarda beyin gelişimini engellediği belirtiliyor. Dolayısıyla özelikle gebelik ya da emziklilik dönemindeyseniz kesinlikle ısı ve ışığa maruz kalan pet şişede beklemiş suları içmeyin.

Bu kadar ciddi olan konuda biraz daha hassas olmanız  hem doğayı hem de bize bahşedilen en   kıymetli varlığımız sağlığınızı korumak adına iyi bir başlangıç olur. Sizin ve nesillerinizin sağlığı  için   cam şişede bulunan suları tüketin.

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.