Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2396.0
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61225.1$

B1  VİTAMİNİ  (TİAMİN) VÜCUTTA NE İŞE YARAR?

23 December 2022, Friday 13:00

Literatür ismi Tiamin olan B grubu  vitaminlerinden  B1 vitamini vücutta büyüme ve gelişmenin gerçekleşmesi için hücre fonksiyonlarında önemli görevleri olan bir vitamindir. Tükettiğimiz besinleri vücutta enerjiye çevrilmesinde birinci derecede görev alır.

Özellikle karbonhidrat metabolizmasında yer alarak tükettiğimiz karbonhidratların yıkımı ve kullanımını sağlayan bu vitamine karbonhidrat ağırlıklı beslenenlerde daha çok ihtiyaç duyulur. Tiaminin fazlası vücutta gereken yerlerde kullanıldıktan sonra idrar yoluyla atılır. Enfeksiyon halinde çok iyi bir savaşçı olan tiamin aynı zamanda ruh halinin iyileşmesinde ve depresyon bulgularının hafiflemesinde etkindir. Beyin işlevlerinden olan konsantrasyon sağlamayı ve odaklanmayı kolaylaştırır. Hayati organımız olan kalbin düzenli çalışmasını sağlayan tiamin  nörolojik sistemde de  kaslarla sinirler arasındaki bağlantı kurulmasında destek olur. Bunlarla beraber kan glukoz seviyelerini düşürmede etkisi olduğu da bildirilir.

Vücutta  tiamin eksik ise genel olarak sindirim ve sinir sistemi üzerinde olumsuz etkilerini gösterir. Yeteri kadar tiamin alamayan bireyler kendini tok hissederek daha az besin tüketir. İştah azalmasından dolayı istemsiz kilo kayıpları görülebilir. Bulantı ve kusma gibi sindirim sistemi şikayetleri oluşturabilir. Tiaminin enerji metabolizmasındaki görevinin büyük olduğunu belirtmiştik. Kişi iyi besleniyor olsa bile eğer tiamin yoksa yedikleri enerjiye dönüşmekte zorlanacağı için eksikliğinde de doğal olarak vücutta halsizlik ve yorgunluk baş gösterir. Öfkesini kontrol edemeyen veya zihninde bulanıklık yaşayan kişilerde de tiamin eksikliğinden şüphelenilebilir. Kaslarla sinirler arasında bağ kurmayı sağlayan tiamin yetersiz ise kol ve bacaklarda uyuşma veya karıncalanma gibi semptomlar gösterir. Aynı zamanda doğru çalışamayan optik sinirler nedeniyle görme de bulanıklık oluşabilir. Tiaminin uzun süre eksikliğinde ise beriberi ve Wernicke-Korsakoff sendromu denen ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Kötü beslenme alışkanlıkları, uzun süreli açlıkları, alkol tüketimi, bazı ilaçlara (idrar söktürücü tansiyon ilaçları gibi) , genetik beriberiye  (tiamin emilim bozukluğu) sahip olanlar ve gastrik bypass  operasyonu  geçirenler   tiamin eksikliği riski altındadır.

Bitki kaynaklı besinlerde yoğun bulunan tiamini buğday, tam buğday, unu, bulgur, nohut, fasulye, mercimek gibi kurubaklagilleri, ceviz, badem gibi kuruyemişleri ve maya (mayalı ekmek gibi)  tüketerek alabilirsiniz. C vitamini gibi B grubu besinler de suda çözünen vitaminler olduğu için besinlerin pişirildiği suyun atılması tiamin kaybına neden olur. Özellikle kurubaklagillerin daha iyi pişmesini sağlamak için eklenen soda da aynı şekilde vitamin kaybı sebebidir.

Siz de bazı semptomları kendinizde fark ediyorsanız hekiminize ve beslenme uzmanınıza danışıp tedavi için destek almayı ihmal etmeyin.

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.