Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2396.0
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61225.1$

BAL   TÜKETİRKEN  BİLİNMESİ  GEREKENLER

01 December 2023, Friday 14:36

 

Arıların çok çalışarak özenle ürettiği   ve  altın sıvı olarak adlandırılan bal bizim için inanılmaz güzel bir nimettir. Tadının   lezzetli  olmasının yanında vücuda  şifa kaynağı olması nedeniyle balın seveni çoktur. Bulunduğu yöre, mevsim ve arıların faydalandığı çiçeğe göre aroması değişen balın yaklaşık olarak 320 çeşidinin olduğu bilinir.

Aslında   çoğunlukla balın yapısını  çiçek nektarlarından gelen  fruktoz ve glikoz oluşturur. Yani   iyi  bir karbonhidrat kaynağıdır ve doğal tatlandırıcı olarak  kullanımı yaygındır. Bunun yanındaamino asit, kalsiyum, potasyum demir, çinko ve antioksidan   bazı vitaminleri de  içerir. Ancak tüketirken yapılan bazı hatalar şifasından yararlanmayı azaltabilir. Sizler de tecrübe etmişsinizdir, zamanla bal şekerli donuk bir hal alarak  kristalleşebilir. Bu durumda  işletmeler ballara pastörizasyon işlemi  (65-67  derece 15-30 dk) uygulayabilir. Uygulama sonunda balın besin değerinde kayıp yaşanır ancak  bu balda toksik madde oluşturacak anlamına gelmez. Ancak besleyici unsurları zayıflatarak  (vitamin ,mineral  yapısını değiştirerek) biyoyararlılığını  düşürür. Bununla birlikte besin  değerlerini  korumak  için  gölge ve serin bir ortamda, direkt güneş ışığına maruz bırakmadan saklamak gerekir.

Günlük yaşamda gribal enfeksiyonlarda, soğuk algınlığında sıkça kullanılan bal, antioksidan içeriği  sayesinde  vücutta iltihaplanmayı önlemede destek olur. Özellikle öksürük ve boğaz ağrılarındaki yatıştırıcı etkisi ile ilk başvurulan destek besindir. Yaraların iyileşmesinde rol aldığı bilinen bal mideyi rahatlatmak içinde kullanılır.  Pinocembrin isimli bir antioksidan içermesi  nedeniyle beyin fonksiyonlarını koruma ve  geliştirmede yardımcı olduğu bilinir. Bağırsaklarda görülen diyare (ishal) durumlarında da   bal iyileşmede destek olur.

Faydaları saydıkça artan balı günün hangi saatinde ve nasıl tüketelim?

Genellikle enerjisi yüksek olduğu için günün ilk saatlerin de özellikle kahvaltıda tercih edilebilir. İçmeyi tercih ediyorsanız ılık suyun içerisine (kaynamış yada kaynamaya yakın sıcaklıkta kullanırsanız enzim yapısı bozulup, besin değerinin düşeceğini bilmelisiniz) ekleyerek tüketilebilir. Bal tüketirken kullandığınız kaşığın materyali de önemlidir. Araştırmalar metal kaşık yerine  ahşap,  paslanmaz çelik ya da porselen kullanımının daha uygun olduğunu bildirirken  hiçbir materyalin uzun süre içerisinde bekletilmemesi gerektiği konusunda uyarır.

Tip 2 diyabet hastası olan bireylerin tüketim miktarına dikkat etmesi önemlidir. Fazla tüketimim kan şekeri seviyelerini arttırabilir. Bununla beraber nadiren de olsa  görülebilecek mide  bulantısı, kilo kaybı, astım semptomları, bayılma, kalp ritim bozuklukları, aşırı terleme gibi semptomlar balda bulunan  bazı içeriklere veya ve arı polenine alerjiniz olduğuna dikkat çekebilir ve bu ölümcül olabilir. Hekiminize bu konuda danışmanız yerinde olur.

 

Şifa ile kalın…

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.