Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2394.8
  • BIST
    10258.79
  • BTC
    62284.38$

DİYABETİK   AYAK NEDEN ÖNEMLİ

20 October 2023, Friday 00:05

Dünyada ve ülkemizde en sık görülen ve kronik bir hastalık olan diyabet yani şeker hastalığı bilindiği üzere kan şekeri seviyelerinin yükselmesi ile kendini gösterir. Bu şeker yüksekliği kanın geçtiği her türlü damara ve sinir dokuya  zarar vererek yoluna devam eder. Kan şeker seviyeleri dengede tutulmadığı takdirde kronikleşerek organ kılcal damarlarına ve sinir uçlarında harabiyet  oluşturmaya başlar. Bu  harabiyet gözlerde retinopati, böbreklerde nefropati, sinir uçlarında  nöropati  ve ayaklarda diyabetik ayak olarak karşımıza çıkar.

 

Diyabetik ayak, giriş kısmında da belirttiğim gibi diyabet hastalığının uzayarak kronikleşmesi veya kan şeker seviyelerinin kontrol altında tutulamaması sonucu sinir uçlarında oluşan harabiyetle  ayaklarda  gelişen ve geçmeyen yada geçmesi zor olan yani kronik hale gelen  yaraların açılması olarak bilinir. Diyabet hastalarının neredeyse beşte birinde görülen bu yaralar ayakkabı vurması, tırnak batması gibi basit  sayılabilecek   durumlarda bile  kısa sürede ülserleşmeye dönebilir.

 Zamanla ve yavaş gelişen diyabetik  ayak  belirti göstermez ancak eğer damarlarda bir deformasyon (daralma veya tıkanıklık) başladıysa yürürken ağrı hissedilebilir. Bununla birlikte yanma, his kaybı, uyuşukluk, ayakta kurumaların olması, topukların çatlaması gibi durumlarda diyabetik ayak ihtimali düşünülerek önlem alınmalıdır. Bu nedenle diyabet hastalarında ayak bakımı,  rahat ayakkabı kullanımı ve kan şeker seviyelerini dengede tutmak her zaman başta gelen önemler içinde yer alır.

Diyabetik ayak bakımında özellikle hijyene özen gösterilmelidir.

Kişinin günlük olarak sabun ve ılık su ( his kaybı olabileceği için sıcaklık iyi kontrol edilmeli) kullanarak ayaklarını yıkayıp kurulamalı ve sonrasında terlemeyi engellemek için pamuklu çorap giymelidir. Ev içinde çıplak ayakla basmak yaralanma riskini arttırır, bu yüzden dikkat edilmelidir. Mümkünse burnu kapalı ve yumuşak tabanlı terlik ve ayakkabılar tercih edilmelidir. Tırnak batıklarına yol açmamak için tırnaklar düz kesilmeli ve tırnak etine zarar vermemek üzere itinalı davranmalıdır. Sigara ve hareketsiz dolaşımı olumsuz etkiler. Diyabet hastalarının sigarayı bırakıp hayatlarına egzersiz eklemeleri diyabetik ayak riskini de azaltacaktır.

Zamanla daha kötü bir tablo oluşmaması için ayaklar günlük olarak muayene edilip, şüpheli durumlar halinde hekime başvurarak  yardım alınmalıdır.

 

Sağlıkla  kalın…

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.