Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2416.4
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62463.58$

Halk otobüslerinin sesini duyan var mı?

06 November 2023, Monday 11:52

Uzun süredir devam eden 'ücretsiz yolcu' tartışmasında toplu taşıma esnafı mı haklı, 65 yaş üstü vatandaşlar mı?
Sorunun cevabını peşinen verip yazıya öyle devam etmek istiyorum. Tabii ki iki taraf da haklı.
Peki burada kusur kimin?
Kusur, bu hakkı 65 yaş üstü vatandaşlara tanırken halk otobüsçülerine de makul bir ödenek veren ancak zamanla bu ödeneğin azalmasına göz yuman idarecilerde.
Halk otobüsçüleri devletin kendilerine ödediği paranın sadece 2 gün boyunca taşıdıkları ücretsiz yolcu sayısına denk geldiğini, kalan 28 gündeki taşıma bedelini ceplerinden karşıladıklarını söylüyorlar.
Aslında fazla bir şey de istemiyorlar; toplam taşınan ücretsiz yolcunun yarısının parasını alabilmeleri onlar için yeterli. Yani diğer 15 gün yine ceplerinden karşılamaya razılar.
Haklı olarak soruyorlar: Bir kahvehane sahibine, devlet gelip de '65 yaş üstü her vatandaşa ücretsiz çay vereceksin. Devlet olarak sana ayda sadece 2 günlük çay parasını ödeyeceğim' diyor mu?
Ya da başka bir esnaf benzer bir zorunluluğa tabi tutuluyor mu? Eğer bu yapılmıyorsa (ki yapılmıyor) burada toplu taşıma esnafına ciddi bir haksızlık var ve bu ne vicdana sığar, ne de adalete.
Toplu taşıma esnafı, bir süre önce Kasım ayından itibaren 65 yaş üstü vatandaşları sadece ayın ilk 4 gününde ücretsiz taşıma kararı almıştı. Diğer günlerde ücret talep edeceklerdi.
Ancak Kasım ayı geldi, ilk dört günü de geçti. 65 yaş üstü vatandaşlar halen otobüslere ücretsiz olarak binebiliyorlar. Binebiliyorlar, çünkü halk otobüsü esnafı bir süre daha bu fedakarlığı yapmaya karar verdi.
Ancak bu demek değil ki hak talebinden vazgeçtiler. Ücretsiz taşınması istenen yolculara karşılık, devletten makul bir ödenek talepleri devam ediyor ve bu konuda son derece haklılar.
Süreci iyi niyetli bir şekilde sürdürmek, kimseyi de mağdur etmeyecek şekilde bu sorunun çözülmesini istiyorlar. Ancak bu iyi niyet yetkililer tarafından kötüye kullanılmamalı. En kısa zamanda esnafın sırtındaki bu yükün hafifletilmesi gerekiyor. Aksi taktirde hepinizin gözü önünde bunca fedakarlıktan sonra tamamen yokluğa itilen bir esnaf grubuyla karşılaşacağız…
Toplu taşıma esnafının sesini hepimiz duymalı ve duyurmalıyız…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.