Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    34.66
  • ALTIN
    2396.3
  • BIST
    10257.76
  • BTC
    61413.3$

Konut sorunu nasıl çözülecek?

07 December 2022, Wednesday 14:50

Önceki gün bir emlakçı arkadaşım, "Her seferinde, 'Artık burada durur.' diyoruz ama konut fiyatları bir türlü durmuyor." dedi. Geçen seneki fiyatların şu anda nerelere çıktığını örneklerle anlattı.

Gerçekten de ortada ucu açık bir fiyat artışı var, gıda enflasyonuyla bile kıyaslanmayacak durumda...

Emlakçı arkadaşım, kira fiyatlarında daha da korkunç artışlar olduğunu ifade etti. "Kirada kim evini kime kaça verebiliyorsa o fiyata veriyor." şeklinde bir cümle kullandı ki, Manisa gibi kiralık daire sıkıntısının yaşandığı  yerlerde eli yüzü düzgün her daire için adeta bir açık artırma ortamı oluşuyormuş anlattığına göre.

Satılık ve kiralık konut sektöründe bu güne kadar var olan etik değerlerin çoğu aşınmış. Eskiden söz senetti, şimdi resmi senetlerde bile bir çok alıcı-satıcı vaadinde durmuyormuş. Kiracının, dar gelirlinin her halükarda mağdur olduğu, ezildiği bir de facto sistem oluşmuş.

Uluslararası boyutları olan yüksek enflasyonlu ortamın kimilerince suistimal edilerek ranta dönüştürülmeye çalışıldığı bir gerçek. Gıda sektöründen inşaat sektörüne kadar her alanda durum ne yazık ki bu.

Hükümetin bu noktada sorunlara müdahil olmak yerine çözümü konusunda sıkı denetim mekanizması geliştirmesi daha  doğru olurdu. Mesela konut kira artışlarında 'yüzde 25' sınırı mevcut enflasyonda hem gerçekçi hem de adil bir sistem değilken, birçok ev sahibinin kiracılarını binbir türlü bahanelerle evlerinden çıkarıp çok daha yüksek fiyatlara yeniden kiraya vermelerine neden oldu. Bunun yerine, kira fiyatlarının mevcut enflasyonun üstüne çıkmaması için önlemler alınmalıydı.

Bütün bunların ötesinde metropollerde ve Manisa gibi sanayisi hızla gelişen bölgelerde ciddi bir konut sıkıntısı var ve hem konut fiyatları, hem de kiralardaki astronomik artışların başlıca sebebi bu.

TOKİ'nin Yunusemre'de yapacağı 750 konut için 21 bin  başvuru yapılması, sorunu zaten açıkça ortaya koyuyor. Bir yandan imar sorunları, diğer yandan deprem kuşağına rağmen mevcut konutların büyük bölümünün fiziki olarak sağlıksız olması, standartları düşük bile olsa insanları TOKİ konutlarına yönlendiriyor.

Ama öyle görünüyor ki TOKİ'nin sosyal konutlarına bile her isteyen 30 aileden sadece 1'i oturacak! Geriye kalan binlerce Manisalının konut hasreti devam edecek...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.