Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2395.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61481.42$

KÜRESEL ISINMA VE DÜNYANININ GERÇEĞİ: SU

11 October 2022, Tuesday 13:08

Günümüzde fosil yakıtlar başta olmak üzere çevre kirliliğine yol açan faktörlerin etkileri ile ozon tabakasının incelmesi, sera gazları salınımları meydana gelmekte ve küresel ısınmaya bağlı iklim değişimleri yaşanmaktadır. Yağışlarda azalmakta ya da yok olmakta,  kuraklık görülmekte, çölleşme olmakta bir anlamda tarım toprakları kaybedilmektedir.  Bunun tam tersi seller, sele bağlı toprak kayıpları, erozyon oluşmakta verimli tarım toprakları denizlere gitmektedir. Her yıl Kıbrıs Adası kadar toprağımız denizlere akmaktadır…  Yinelemek gerekirse sulak alanlar, göller, su kaynakları yok olurken, sellerle de tarım toprakları yok olmaktadır. Açlık Dünyamızın diğer bir gerçeği olup, Dünya da yaklaşık en az bir milyar insan açlıkla karşı karşıyadır.

Bilinen bir gerçek vardır ki susuz hayat asla olmaz insan susuzluğa en fazla 2 ya da 3 gün dayanabilmektedir ve sonuç yaşam kaybı ile sonuçlanmaktadır.

Suyun hayati fonksiyonları saymakla bitmez nitekim metabolizma tepkimelerinde, vücut ısısının ayarlanması, besinlerin taşınması, toksinlerin atılması, dokuların nemli kalması, eklemlerin kayganlığı vb. suyun en önemli fonksiyonlarından sayılmaktadır. Yetişkin bir insanın günlük toplamda su gereksinimi tüm yaşamsal faaliyetleri için oldukça yüksek miktarda su harcanmaktadır. Ülkemiz su kısıttı olan ülkeler arasındadır. Dünya nüfusu hızla artarken su rezervleri sabit kalmaktadır ki bu artış genellikle de Dünya’ nın geri kalmış kuraklık ve gıda temininde sıkıntı çeken ülkeleri, Dünyanın genellikle yoksul ve gelişmemiş ekonomileridir.

Dünyada 2.3 milyar insan sağlıklı su içemezken ve buna bağlı olarak su güvenliğinden yoksunken, kötü hijyen şartlarından hayatını kaybetmektedir. Ayrıca 1,4 milyar insan yeterli su bulamamaktadır.

Bu durumlar ve faktörler göz önüne alındığında Dünyanın en önemli gerçeği aslında sudur. Bundan öte hayati ve elzem bir olgu yoktur denebilir.

Dünyada su problem küresel bir sorundur. Dünyanın siyasetini, planlarını ve projelerini yakın gelecekte SU gerçeği belirleyecektir ve bundan kaçış yoktur. Çünkü her bir ülkenin atmosferi, Dünyayı, yeryüzünü kirletme payı vardır. Çevre kirliliği küresel ısınmayı, küresel ısınmada iklim değişimleri ile birlikte su sorunlarına neden olmaktadır. Bu durumda Dünyada giderilecek en önemli problem ortak payda su kaynaklarını korumak v eve çevre kirliliği, sera gazları salımını önlemek, doğayı korumak, ev, sanayii, doğa ortamında her türlü ortamda su tasarrufu sağlamak atık suyu geri kazanmak en önemli ilkeler ve görevler olmalıdır.

Ülkemiz çok önemli akarsuların doğduğu ve aktığı, yedi bölgesinde her bir karış toprağında tarım yapılabilen Dünyanın ender ülkelerinden biridir. Ancak ırmaklarımız kirlenmektedir. Gediz örneğinde olduğu gibi biz bu konuda önemli bir proje yapmıştık. Bu gün Güneydoğu Anadolu projesi yani GAP projesi Dünyada eşi az görülen oldukça önemli, hayati, sadece Güneydoğu Anadolu değil tüm Anadolu’nun kalkınması için verimli, üretken, suyun değerlendirilmesi. Mümbit toprakların canlandırılması, bu bölgelerin kalkınması için büyük ve harika bir projedir.

Artık Dünyada ki önemli ve tek gerçek SU diyorsak, su tasarrufu, sulak alanların, su kaynakların korunması su kirliliğinin önlenmesi, GAP gibi projelerin geliştirilerek devam ettirilmesi elzemdir. SUYU koruyalım. Gereğinden faza su harcamayalım ve günde yaklaşık iki litre su içmeyi de unutmayalım.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.