Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2418.8
  • BIST
    10269.06
  • BTC
    62099.65$

Manisa zenginliğinin farkında değil

22 September 2023, Friday 11:55

Manisa'yı anlatmaya başlarken, 'Türkiye'nin en önemli tarım ve sanayi merkezlerinden biri' ifadesi çok hoşuma gidiyor. Bir kent için bu iki konuda marka olmak harika bir durum.

Sanayi alanında gelişmek tabii ki önemli, Türkiye'de bu alanda gelişmiş il sayısı ne yazık ki henüz yetersiz. Tarım alanında gelişmek ise bence daha önemli. Çünkü dünyada tarımın artık sanayiden daha önemli olduğu gerçeği kabul ediliyor.

Pandemi döneminde tarımın ne kadar önemli olduğunu tüm dünya anladı. Rusya-Ukrayna savaşının ilk dönemlerinde dünyada buğday kıtlığı riski bile yaşandı.

Tarım kenti olmak, sadece geniş tarım arazilerine sahip olmak değil. Mesela bugün Erzurum'da tarım yapılan alan miktarı Manisa'dan daha fazla ancak üretime baktığınızda Manisa rekolte olarak ve katma değeri yüksek ürünler açısından çok daha ileride.

Dünya standartlarında gelişmiş bir tarım kenti olmak için geniş ve verimli arazilerin yanı sıra modern sulama ile ve gelişmiş aletlerle tarım yapmak gerekiyor. Manisa'ya baktığımızda bu dört faktör de var.

Gediz havzası geniş ve bereket fışkırıyor, Manisa çiftçisi büyük oranda kapalı devre sulama ve modern aletlerle tarım yapıyor.

Buraya kadar herşey güzel ancak yer üstü ve yeraltı sularının hızla yok olduğu ve kirlendiği gerçeği, bu güzel tabloyu tersine çevirebilecek derecede endişe verici. Bu konu düşündüğümüzden çok daha önemli...

Gediz Nehri'nin ve 100'e yakın su kaynağının beslediği Gediz Havzası hızla kuraklaşıyor. Çünkü bugüne kadar vahşi sulama yapıldı, halen yer altından kaçak su çekiliyor. Diğer yandan sanayi ve evsel atıklar herkesin gözü önünde Gediz'e doğru akıyor. Bu sorunun çözümüne ilişkin çabalar ne yazık ki sözden öteye gidemiyor...

Gediz yok olduğunda aslında büyük oranda tarıma dayalı olan sanayi de yok olacak. Dahası Manisa'da yaşam yok olacak...

Sadece üzümümüz, zeytinimiz, kirazımız değil hayat bitecek bu topraklarda. Belki hemen değil ama çok yakında....

Manisa'nın, Gediz Havzasının, Anadolu'nun değerinin farkında değiliz. Gerçek zenginliğimizden bihaber yaşıyoruz. Farkına varmak için geç kalmamalıyız...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.