Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.86
  • ALTIN
    2421.9
  • BIST
    10269.93
  • BTC
    61811.6$

MANİSA’DAKİ SİYASİ YARIŞ ANKARA’DA BAŞ DÖNDÜRÜYOR

30 November 2023, Thursday 12:56

Manisa’daki yerel seçim atmosferinin yansımasını Ankara’dan takip eden biri olarak bu kadar karmaşık ve belirsiz bir süreç daha önce yaşanmadı. Herkes birbirini şikayet edip başka bir odada birbirinin yüzüne gülmeye devam ediyor. Yerel seçim süreci yaklaştıkça Ankara sokaklarında adım attığınız yerde il fark etmeksizin herhangi bir belediye başkanına ya da adayı ile karşılaşma ihtimaliniz yüksek. Türkiye Büyük Millet Meclisi de bu kapsamda en yoğun günlerini yaşıyor. Bir yandan mevcut belediye başkanları göreve devam etmek için nabız yoklarken bir yandan da onların yerini almak isteyen isimler kulislere devam ediyor. Manisa için de bu durum geçerli. Manisa’da herkes değişim istiyor. İktidar, muhalefet fark etmeksizin bu değişimde öncü olmak istiyor. Deşiğim istemeyenler de elbet fazla. Manisa milletvekilleri hem ilçelerden gelen ekipleri makamlarında ağırlıyor hem de ilçelere aday adayı olan isimleri dinliyor. Özgür Özel’in CHP’ye genel başkan olmasının ardından Manisa’da ayrı bir siyasi hava esiyor. Bu hava muhalefetten yana görünse de beklenen heyecan yakalanmış değil. İYİ Parti’nin tek başına hareket etmesi her ilde olduğu gibi Manisa’da da CHP’nin elini kolunu bağlıyor. Bir yandan aday adayı olmak için istifa eden isimler sahaya çıkmaya başlarken ittifaktaki belirsizlik de kazanma ihtimali olan yerleri tehlikeye sokuyor. CHP’nin büyükşehir adayı için düşündüğü bir isim var ki hatta görüştükleri bile iddia ediliyor. Bu isim CHP’den aday yapılması halinde hem sağdan hem soldan oy alması düşünülerek yapılacak. İş dünyasının içinden olan bu isim bugüne kadar herhangi bir siyasi kimliği ile öne çıkmamasıyla biliniyor.

 

Manisa’daki siyasi atmosfer o kadar hızlı ki, baş döndüren cinsten. Cumhur İttifakı’ndaki iş birliği geleceğe dönük daha fazla belediyeyi kazanma adına heyecan uyandırsa da bazı yerlerde bir değişikliğin olması gerektiği de aşikâr. Hem parti tabanlarında hem de parti yönetimlerinde bir değişim talebinin daha üst mercilere iletildiğini söyleyebilirim. 2019’da yapılan ittifak ile bugün yapılacak olan ittifak arasında birkaç farklılığın olması beklentiler arasında. Özellikle kıl payı kaybedilen ve kazanılan ilçelerde ve CHP’ye kaptırılan ilçelerde farklı bir siyasi iş birliği yapılmalı. Büyükşehir belediyesi konusu ise tam bir muamma. 3 dönemdir Manisa’yı yöneten Cengiz Ergün önceki gün yeniden partisinin genel merkezinde adaylık başvurusunu yaptı. MHP, tek büyükşehir belediyesi olan Manisa’yı elbette bırakmak istemiyor. Özgür Özel’in özel önem vereceği Manisa’da bu kez işler daha farklı işleyebilir. CHP’nin büyükşehir adayı için düşündüğü birkaç isim var ancak henüz net değil. Bu isimler arasında il başkanı Ferdi Zeyrek, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu’nun yanı sıra Manisa iş dünyasından da isimler aday olma potansiyeli taşıyor. İş dünyasındaki isimleri şu anda konuşmak doğru olmaz ancak özellikle bir isim var ki ciddi anlamda hem sağ seçmenden hem de sol seçmenden oy alma potansiyeli düşünülerek aday yapılmak isteniyor. Sanayi potansiyeli yüksek bir il olan Manisa’da iş dünyasından bir ismin CHP’den aday yapılması elbette bir heyecan uyandırır. Siyasi bir kimliği ile bugüne kadar öne çıkmayan bu isim ile CHP’li isimlerin de görüştükleri iddia ediliyor.

İYİ Parti’de ise tam gaz adaylarını açıklamaya devam ediyor. Hem Manisa’da hem de Türkiye genelinde bazı il ve ilçelerde isimleri netleşti ancak ne kadar gerçekçi olacağını ilerleyen süreçte göreceğiz. Bu süreçte yapılacak bir ittifakta İYİ Parti’nin nasıl bir yol izleyeceği parti tabanında da endişe yaratıyor. Özellikle Yunusemre ve Şehzadeler ilçesinde adaylarını belirleyen İYİ Parti’nin karşısına çıkacak CHP’li isimler de netleşiyor. CHP Yunusemre’de Eczacılar Odası Başkanı Devrim Balı ile, Şehzadeler’de ise ilçe başkanlığından istifa eden Hakan Gürtunca ile seçim yarışına girmesi yüksek bir ihtimal. Yunusemre için adı geçen bir diğer isim olan Semih Balaban’dan ise şu anda bir hamle yok. AK Parti’de ise özellikle bazı ilçelerde tam bir aday olma yarışı var. Yunusemre ve Şehzadeler başı çekiyor. Özellikle Yunusemre için iddialı isimler var, ancak bugüne kadar Yunusemre’yi adeta baştan inşa ve ihya etme gayreti gösteren Dr. Mehmet Çerçi yeniden aday olmak istiyor. Başkan Çerçi, hem genel hem de yerel yönetimlerdeki tecrübesini bir dönem daha Yunusemre’ye aktarmak istiyor. Yunusemre’ye talip bir diğer isim ise eski il başkanı Berk Mersinli. Mersinli’ye olan ilgi geçmişten bugüne azalmadan devam ediyor. Özellikle teşkilattan gelen isim olması Mersinli’nin bu hizmet yarışında bir adım da öne çıkarıyor. Şehzadeler’de ise mevcut başkan Ömer Faruk Çelik’in aday olmayacağını açıklamasının ardından öne çıkan isimler İbrahim Onaylı ve Ahmet Tonguç oldu. Ancak Şehzadeler’de her an dengeler değişebilir ve hiç gündemde olmayan bir isim aday olabilir. Çünkü siyaset sadece Manisa’dan ibaret değil. Ankara’daki baş döndüren kulisler ne kadar etkili olur bilinmez ama hem mevcut başkanlar hem de yerlerine gelmek isteyen isimler tüm tuşlara basıyor. Hem de öyle bir basıyorlar ki anlamlı anlamsız önlerine ne gelirse düşünmeden belli bir strateji izlemeden ilerliyorlar. Bu süreçte profesyonel bir iletişim süreci izlemek elbette çok önemli. Aday adayı olan isimlere bakıyorum da derme çatma gitmeye devam ediyorlar. Allah kolaylık versin. Hepsi de daha yaşanılabilir bir Manisa için.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.