Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2402.1
  • BIST
    10260.66
  • BTC
    62718.51$

MİDE    FITIĞI   SİNSİDİR

23 November 2023, Thursday 15:10

 

 

Toplumda genel olarak 50 yaş üzerindeki  bireylerde  daha çok görülmesine aşina olduğumuz  mide fıtığının  son yıllarda görülme yaşı oldukça düşmüştür. Mide fıtığı aslında bir kas  grubunun  zayıflaması veya erimesi sonucu oluşur. Bu kas grubu  mideyi yemek borusuna   bağlayan kısımda bulunur ancak buranın zayıflamasıyla mide yemek borusuna bir sarkma oluşturur.

Kas zayıflığının yanı sıra başka etkenlerle de tetiklenen fıtık sinsice ilerleyen bir hastalıktır. Semptomlar çıkıncaya kadar  çoğunlukla bir belirti göstermez. Bazı durumlar mide fıtığını tetikleyicisi olarak bilinir. Bunlar beslenmede bozukluklar, sık sık konstipasyon (kabızlık) yaşamak, sigara kullanmak,  kronik stres hali, obezite, ağır işlerde çalışıyor olmak, gebelik yada yaşın ilerlemesiyle oluşan kas zayıflıkları veya genetik  olarak  sıralanabilir.

İlk  zamanlarda belirti vermeyen ve ilerledikçe düzeyine göre; göğüs kemiği arkasında yanma hissi, ekşime, şişkinlik, acımsı tat gelmesi, ses kısıklığı, ağız kokusu, yenilen besin parçalarının ağıza gelmesi, mide bulantısı ve kusma, boğaza doğru ağrı belirmesi veya gece saatlerinde ani başlayan öksürük, daha ağır vakalarda kan kusma, siyah dışkı gibi beliritiler gösterebilir. Bazı durumlarda ise aşırı doygunluk ve yutkunmada zorluk çekme de mide fıtığında meydana gelen  semptomlardır.

Mide fıtığı ölümcül bir hastalık olmamakla birlikte durumun ciddiyetine göre hekim kararıyla operasyon gerektirebilir. Ancak çoğu zaman  tedavisi reflü ve gastrit ile benzerlik gösterir. Elbette en etkili tedavi şekli bu duruma yönelik düzenli bir beslenme programı uygulamaktır. Bu şekilde midenin sağlığı korunur, ortaya çıkan semptomlar rahatlatılır. Alacağınız küçük önlemler ve yapacağınız küçük değişimler yaşam konforunuzu etkiler.

 

Mide fıtığı tanısı konulan bireylerin ; koyu çay, kahve ve asitli içeceklerden, yiyeceklerden (portakal suyu,domates sosu,sirke ve soda gibi ) özenle kaçınması gerekir.Tereyağlı  ve  kızartılarak pişirilen yağlı yiyecekler ve çikolata gibi yoğun kafeinli yiyeceklerden uzak durmalıdır. Yemek yenildikten sonra en az 3 saat yatılmamalı ve uykuda yüksek bir yastık kullanılmalıdır. Yemekten hemen sonra ağır egzersiz yapılmasından kaçınmalıdır. Öğünler daha sık ve az miktarlarda olacak şekilde yapılarak sindirime destek olunmalıdır. Beli sıkı olan  lastik yada kemerli  giysiler kullanılmamalıdır. Bunların yanı sıra sigara tüketimi ve stresin mide hastalıklarında çok olumsuz etkilerinin olduğu bilinerek dikkat edilmelidir.

 

Şifa ile kalın…

 

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.