Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2395.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61481.42$

SAFRA  KESESİNDE  TAŞ  OLUŞUMU

24 February 2023, Friday 12:34

 

Safra kesesi vücutta önemli fonksiyonları  olan  ve sindirim sisteminde yer alan bir parçamız... Eski yıllara nazaran günümüzde vücuttaki varlığının kıymeti daha iyi anlaşılan safra kesesi sindirim esnasında safrayı bağırsağa gönderir ve açlık döneminde karaciğerde üretilen safrayı depolayarak önemli bir görev üstlenir. Vücudumuza beslenme yolu ile aldığımız yağların ve  yağda  eriyen  vitaminlerin  emilimi, yağ sindiriminde görevli olan lipaz enziminin aktivitesi, karaciğerde ayrıştırılan maddelerin vücuttan atılması safra sayesinde gerçekleşir.

 

Safra kesesinde beliren bazı oluşumlar sindirimde bazı aksaklıklar oluşturarak rahatsızlık verir. Safra kesesi taşları da bu oluşumlardan biridir. Bunlar safra salgısında bulunan kimyasallar nedeniyle oluşan katı maddelerdir. Vücutta yüksek ateş, terleme, mide bulantısı, kusma hissi, karın üst  bölgesinde ağrı, ciltte ve göz aklarında sararma gibi bulgularla da kendini gösteren taş oluşumundan toplumumuzda birçok kişi şikayetçidir. Safra kesesinde taş  oluşumunu tamamen engellemek mümkün olmasa da bazı beslenme şekli değişiklikleriyle risk azaltılabilir.

Öncelikle  bu oluşumu azaltabilmek için genel sağlıklı beslenme kurallarına riayet etmek önem taşır. Bunların başında hazır paketlenmiş, yağlı ve rafine şekerli besinlerin tüketiminden uzak durmak gelir. Bol posa içeren besinler  tüketmek  ve  yeteri kadar su içmek yine aynı oranda değerlidir. Kolesterol, protein ve tuz oranı yüksek bir beslenme modelinden uzak durmanın yanı sıra aşırı yumurta ve yumurta içeren besin tüketimine de sınır getirilmelidir. Yemek pişirirken kızartma yöntemi kullanılmamalı, et yemeklerine ayrıca yağ ilave edilmemelidir. Yemekleri hazırlarken çeşitli yağ içeren sos, mayonez, krema, kaymak gibi besinlerden, etlerin deri gibi yağlı kısımlarından, aşırı sakatat tüketiminden, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi doymuş yağ  içeren  ürünlerden, iç yağı kuyruk yağı gibi besinlerin tüketiminden mümkün olduğunca  uzak durulmalıdır.

Yapılan çalışmalarda kolesterol ve kalori bakımından düşük olan vejetaryen beslenme şeklinde safra taşı oluşumu riskinin çok daha düşük olduğunu gösterilir. Bunun bir nedeninin de bu kişilerin obezite sorunu yaşamadıklarından kaynaklandığı bildirilir. Yine araştırmalara göre fosfor, potasyum, demir, magnezyum, C vitamini, folik asit ve sağlıklı yağlar  bakımından bir  zengin beslenme safra kesesinde taş oluşumunun önleyici etkisi olabilir.Dolayısıyla mevsimine uygun sebze ve meyvenin yeterli miktarda tüketimi sağlığımız için genel  olarak  önemli olduğu gibi safra kesesinde taş oluşumunda  da önemlidir.

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.