Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2403.2
  • BIST
    10260.35
  • BTC
    62280.57$

Sende gizli..

11 November 2022, Friday 13:13

Hz. Ali(ra) dediği gibi: "Sen kendini küçük bir cisim sanırsın, fakat en büyük âlem sende gizlidir."
İnsan küçük bir âlemdir. Âlemin küçültülmüş bir misalidir. Kâinatta ne varsa, Allah insanın hakikatine onu öz olarak yerleştirmiştir. Âdeta âlemde ne varsa, insanda numunesi vardır. Kâinat küçültülse insan, insan büyültülse bir kâinat olur..
İnsan, Allah’ın bütün isimlerine bir aynadır. Kendisine ihsan edilen maddî ve manevî azalar, duygular ve latifeler sayesinde kâinatta tecellî eden bütün isimleri okur. Basîr isminin tecellisi olan gözü ile eşyayı seyrettiği gibi, Semi’i isminin bir tecellisi olan kulağıyla da sesler âlemine nazar eder.
Şu kâinattaki muazzam faaliyetin bir misali de insanda cereyan eder. Bizim bedenimizde de sürekli bir faaliyet vardır. Durmadan nefes alırız, saçlarımız uzamaya devam eder, hücrelerimiz durmadan değişir. Kâinat da sakinlerini durmaksızın değiştirmiyor mu?
Bir bebeğin büyüyen parmaklarıyla birlikte, ağacın dalları da beraber büyürler. Dökülen saçlarımızla, sonbahar birlikte kendini hissettirirler. Sonbaharda pek çok mahlûkat veda ederken kâinata, sonbaharda vefat olayları sıklıkla yaşanır.
Can yücel’in çok sevdiğim bir şiiri ‘her şey sende gizli’, tavsiyemdir sindirerek okuyunuz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.