Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2402.6
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61708.93$

Üzüm ve zeytin üreticisi destek bekliyor

23 August 2023, Wednesday 09:51

Manisa Türkiye'nin en önemli tarım kentlerinden biri. Özellikle üzümde ve zeytinde söz sahibi. İki ürün de ciddi oranda ihraç ediliyor ve stratejik değeri var.

Tarımın her türlüsü zordur. Deneyim ister, emek ister, sabır ister. Yıl boyunca çalışır çiftçi, hasat için hayaller kurar. Ama gün gelir birkaç dakikalık bir dolu yağışı tüm emeğini heba eder. Ya da bir gece don vurur, sabah kalktığında korkunç manzara karşısında yıkılıp kalır.

Gelişen dünyada Manisa çiftçisi teknolojiye büyük oranda ayak uydurmuştur. Ürününün gübresini atar, ilacını verir, bakımını yapar. Ama afetler pek teknoloji de dinlemez!

Hele de küresel kuraklık ve  insanoğlunun neden olduğu çeşitli olumsuzluklar nedeniyle yıldan yıla sayıları ve oranları artınca, neredeyse afetsiz bir yıl göremez oldu çiftçi.

Manisa çiftçisi bu yıl üzüm ve zeytin başta olmak üzere birçok üründe afetler nedeniyle büyük kayıplar yaşadı.

Üzümü bu sene hem don ve dolu  yağışı vurdu hem de mildiyö hastalığı. Beklenen mahsul oranı, geçen yılın yarısı. Yani çiftçi geçen yıl mahsulünün yarısını giderlere harcayıp yarısını kazanç olarak cebine attıysa, bu seneki mahsulle sadece giderlerini karşılayabilecek. Cebine para kalmıyor...

Zeytin bir yıl bol, bir yıl az mahsul veren bir ürün. Bu yıl az yılı ve üstüne önce don, şimdilerde de aşırı sıcak yedi. Az sayıdaki danelerin büyük çoğunluğu çiçekken düştü, kalanlar sıcakta kuruyup gitti. Uzmanların beklentisi geçen yıla oranla yüzde 80'lik bir rekolte düşüşü.

Zeytindeki durum üzümden çok daha kötü. Üretici bu yıl maliyetleri de karşılayamayacak. Maliyetleri karşılayamayınca borcunu ödeyemeyecek, belki gelecek sene için hazırlık da yapamayacak. Diğer üreticilerin de benzer sorunları var...

Şimdilerde kuru üzüm taban fiyatı bekleniyor. Geçen yıl 27 TL verilmişti. Bu yıl beklenti 50 TL'nin üstü. Zeytinyağı fiyatları bu sene bir hayli artacak gibi ama üreticinin zeytini yok.

Manisa çiftçisinin üretim azim ve motivasyonu için desteklenmeye ihtiyacı var. Borçların  ertelenmesinden yeni bazı teşvik paketlerine kadar bir çok destek sağlanabilir. Bunu Manisalı siyasetçilerin iyi anlatması gerekiyor.

Bu yılın başında genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimleri için kapısını çaldıkları, gelecek yılın başında da yerel seçim için kapısını çalacakları çiftçiyi sadece seçim zamanları hatırlamadıklarını ortaya koymaları lazım...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.