Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2421.7
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62176.48$

Yerel seçimlerde Manisa’da kimler aday?

13 November 2023, Monday 09:18

Yerel seçimlere yaklaşık 4,5 ay kala belediye başkan adayları belirlenmeye başladı. Bu konuda en hızlı parti İYİ Parti. Seçimlere kendi adaylarıyla girme konusunda ısrarlı olan İYİ Parti lideri Meral Akşener, TBMM’deki her grup toplantısında bazı belediye başkan adaylarını açıklıyor.
Manisa özelinde adaylığı netleşen dört isim var. İYİ Parti’nin Şehzadeler, Yunusemre, Turgutlu ve Ahmetli ilçeleri. Merkezde Şehzadelerde Ahmet Karadağ, Yunusemre’de Tufan Akan yarışacak İYİ Parti adına. Bunun dışında hangi bölgeden hangi parti veya ittifak adına kimin yarışacağı henüz kesin değil.
Manisa denince, herkesin aklına ilk olarak Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adaylarının kimler olacağı sorusu gelecektir.
Öncelikle AK Parti ve MHP’nin seçimlere yine Cumhur İttifakı olarak ortak adayla gireceğini belirtmek lazım. CHP ve İYİ Parti’de ise Akşener’in ‘kendi adaylarımızla katılacağız’ demesine karşın ortak aday ihtimali bitmiş değil. İki partinin de Manisa yönetimlerinde bu konuda bir umut var ve CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in Genel Başkan seçilmesi bu umudu güçlendirmiş durumda.
Cumhur İttifakı’nın ortak adayı çok büyük ihtimalle yine MHP’den Cengiz Ergün olacak. AK Parti teşkilatında bu konuda isteksizlik ve sitemler olsa da ittifak olmanın gereği olarak bu duruma razı olacaklar. Ancak AK Parti tabanı buna ne kadar razı olur, AK Partililerin ne kadarı 4. dönem için Cengiz Ergün’e oy verir, bunu seçim sonuçlarına bakıp öğreneceğiz.
Cumhur İttifakı merkez ilçeler başta olmak üzere toplam 11 ilçede AK Partili adaylarını, 6 ilçede ise MHP’li adayları destekleyecek. Şehzadeler’de mevcut Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik yeniden aday olmayacağını açıkladığı için bu koltuğun talipleri bir hayli fazla. Aday adaylığını açıklayan isimler de var ancak henüz çok iddialı bir aday adayı yok.
Yunusemre’de Başkan Mehmet Çerçi bir dönem daha görevini sürdürmek istiyor ve yeniden adaylık konusunda iddialı. Ancak bu ilçede de AK Parti’nin yarışa kimi koyacağı henüz net değil. 
Daha önce seçimlere Millet İttifakı olarak giren CHP ve İYİ Parti’de hesaplar daha karmaşık. İYİ Parti Şehzadeler ve Yunusemre adaylarını açıkladı ancak henüz Büyükşehir için bir isim ilan edilmedi. İki partinin tabanlarında “Büyükşehir’e CHP’den, merkez iki ilçeye İYİ Parti’den ortak aday formülü” bir ön kabul görmüş durumda ancak Meral Akşener’in ikna edilmesi gerekiyor.
Kılıçdaroğlu’nun koltuğu bırakması, Özgür Özel’in seçilmesi durumunda Millet İttifakı altında seçimlere ortak adaylarla girileceği yönünde güçlü öngörüler vardı. Bu konuda bir gelişme olacak mı, bekleyip göreceğiz.
Siyasette 4,5 ay çok uzun bir süre. Özellikle son 3 aya girildikten sonra ciddi hareketlenmeler olacak, taşlar yerine oturacaktır. O zaman Manisa özelinde isimler üzerinden çok daha sağlıklı değerlendirmeler yapabiliriz…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.