Manisa
20 May, 2024, Monday
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2520.6
  • BIST
    10739.57
  • BTC
    68463.34$

YÜKSEK    CRP  DEĞERİ  NASIL DÜŞÜRÜLEBİLİR?

10 May 2024, Friday 17:24

 

 

Hekime gittiğinizde kan testleri sonuçlarında  sıkça görebileceğiniz  CRP değerinin ne olduğunu ve yükselmesi durumunda hangi yollarla  düşürülebileceğini  biliyor musunuz?

Genellikle vücutta bir enfeksiyon ya da iltihaplanma durumundan şüphe edildiğinde kandaki seviyesine bakılan CRP aslında karaciğer tarafından üretilen bir proteindir ve C-reaktif protein  olarak adlandırılır.  Kanda oluşan enfeksiyon ve iltihaplanma, yaralanma ve travma, doku hasarları, diş eti iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu, kalp krizi riski, diyabet, obezite, hamilelik, tüberküloz, otoimmün hastalıklar, romatizmal hastalıklar, kanser, sigara tüketimi gibi durumlarda CRP değeri yüksek çıkabilir ancak tek başına bir tanı kriteri değildir. Kandaki  CRP testleri daha çok  vücutta olan  inflamasyon  değişikliklerinin  takibinde yararlı olur.

Aslen inflamasyon bir hastalık değildir fakat vücutta oluşan kronik inflamasyonu ortadan kaldırmadan vücut tam bir sağlık halindedir diyemeyiz. Ciddi rahatsızlıklarım yanı sıra kronik inflamasyona neden olan bazı faktörler vardır. Düşme, çarpma veya vurma benzeri travmalar sonrası iyileşmede sorun olması, virüs, bakteri ve mayaların oluşturduğu gizli ve kronik enfeksiyonlar,  ayçiçeği, mısır, soya, margarin gibi sağlıksız yağların fazlaca tüketimi, küflü ortamlarda bulunma, bazı besin intoleransları (gluten,laktoz), kozmetik ürünler, deterjanlar ve ilaçlanan besinlerden   gelen kimyasal toksinler, uykusuzluk, bozuk bağırsak florası, mide asit yetersizliği, vitamin-mineral eksiklikleri gibi başlıca sayılabilecek faktörler vücutta  inflamasyon   nedenidir.

Kronik  inflamasyonun önüne geçip CRP değerini düşürebilmek için ; öncelikle rafine şeker, fruktoz şurubu, mısır şurubu,tatlandırıcı içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durarak tercihen Akdeniz usulü beslenme modeline geçilmelidir. Bol posalı ve çeşitli besin alınarak bağırsak sağlığı desteklenmelidir. Sebze-meyvelerle beraber  keten, chia gibi tohumlar, baklagiller ve tam tahıllılar ile beslenme zenginleştirilmelidir. Böğürtlen yaban mersini, kızılcık, ahududu gibi orman meyveleri tercih edilmelidir. Günlük protein alımında bir yumurta olmalı, et ve hayvansal yağ dengeli tüketilerek yeteri kadar küçük balık tüketimine önem verilmelidir. Balık haricinde ceviz, keten tohumu, semizotu gibi kayaklardan da omega 3 alımı sağlanmalıdır. Soğuk sıkım zeytinyağ ve avakado gibi sağlıklı yağ kaynakları beslenmede olmalıdır. Kimyon, sumak, tarçın, zerdeçal,zencefil,karanfil,kakule gibi polifenol bakımından zengin baharatlar daha çok tüketilmelidir.

Bunların yanı sıra CRP değerlerini düşürebilmek için; diş enfeksiyonu, brucella gibi  gizli bir enfeksiyon varsa tedavi edilmelidir. A, D, K, B  vitaminleri, Çinko, Magnezyum, Selenyum ve Krom gibi mineral eksiklikleri  varsa  ölçüm yaptırarak mutlaka  tamamlanmalıdır.Sağlıklı ve inflamasyonsuz bir hayat için  Vücudu uykusuz ve susuz bırakmamalıdır.

 

 

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.