Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2402.1
  • BIST
    10260.66
  • BTC
    62718.51$

EFSANEVİ İÇECEK… YEŞİLÇAY…

05 December 2022, Monday 11:08

" Camellia sinensis ”  adı verilen çay bitkisi tüm dünyada sevilerek tüketilen ve tıbbi özellikleri de göz ardı edilemeyecek kadar kıymetli bir bitkidir. Farklı coğrafyalarda farklı fermantasyon işlemleri ve demleme çeşitleri olan bu bitkisinin son yıllarda ülkemizde de popüler olan yeşil çayın tarihçesine ve yararlarına bir bakalım…

Yeşil çay aslında siyah çaydan farklı bir bitki değildir. Siyah ve oolong  çay arasındaki farkı bu bitkinin yaprakları ve tomurcuklarının üretim sırasında tabi tutulduğu soldurma ve oksidasyon işlemidir. İlk olarak Çin’de M.Ö 2737 yıllarında ortaya çıkan  yeşil çay, Çin tıbbında efsanevi bir içecek olmuş ve zamanla üretimi Doğu Asya'daki diğer ülkelere sonrasında  Dünyaya yayılarak kullanımı günümüze kadar gelmiştir.

İçimi hoş ve lezzetli olan yeşil çay içenlere keyif verdiği kadar içinde bulunan polifenoller (kateşin, flavonol, kafein) ve teanin (amino asit) nedeniyle aynı zamanda güçlü bir antioksidan olma özelliğine sahiptir. Hatta  antioksidan açısından en zengin çay çeşidi denebilir.Bu güçlü özelliğini yine içerisinde bulundurduğu " Epigallokateşin Gallat " (EGCG) denilen fenolik  bileşenden almaktadır.

Bu bileşenler vücuttan zararlı toksinlerin atılmasında çok etkin maddelerdir. Bu yararının yanı sıra  kateşinlerin metabolizmahızında etkili olup yağ yakımına destek oldukları da bilinmektedir. Bazı araştırmalara göre yeşil çaydaki EGCG’in  toplumda  kötü kolesterol olarak bilinen LDL’yi  düşürmede etkili olduğu  ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde destek olduğu gösterilmektedir.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi demek bizim gardımızın düştüğü dönemlerde yakalanma ihtimalimizin olduğu her hastalığa karşı koruyucu kalkan anlamına gelmektedir. Elbette  bunların başında akla önce  kanser geliyor. Dolayısıyla  kanserle  mücadelede  özel bir içecek denilebilir. Meme kanseri üzerine yapılan bir araştırmada yeşil çay içenlerle, içmeyenler karşılaştırıldığında  içenlerin kanser riskinin daha düşük olduğu gösterilmiştir. Bağışıklığın özellikle yüksek tutulması gereken haşimato gibi hastalıklarda ve   kronik  inflamasyonda (insülin direnci olan veya diyabet hastalarında)  şifa için iyi bir destek olduğu bilinmektedir.

Bu yaralarının yanısıra içeriğin de kafein de bulunduran yeşil çay, gün içinde enerjik ve zinde hissetmenizi sağlayabilir.Aynı zamanda bilişsel fonksiyonların da gelişimini destekleyen yeşil çayı yüksek tansiyonu ya da çarpıntısı olanların tüketirken dikkat etmesi olumsuz etkilenmemek adına iyi olacaktır.

Hemen hemen her kültürde önemli yeri olan çayı bir de yeşil haliyle tüketip vücut hücrelerinizin şifalanmasını sağlayın, sağlıkla kalın…

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.