Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2402.6
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61708.93$

EĞİTİM AKIL YÖNÜNDEN BAŞLAMAZ, AHLÂK YÖNÜNDEN BAŞLAR!

19 December 2022, Monday 12:44

“Hiç okula gitmeyen bir adam yük treninden çalabilir ama eğer üniversite eğitimi almışsa bütün demir yolunu çalabilir. Eğer bir insanı, sadece akıl yönünden eğitiyor, ahlak yönünden eğitmiyorsanız, toplumun başına yalnızca bir bela yetiştiriyorsunuz.”

Ne kadar doğru değil mi?

Bir evlat babasına,annesine “Su getir bana” diyemez. Çünkü ahlâkımızın kaynağı güzel ahlâkdır ve değişmeyecektir. İnsanlar bunu terk eder, unutur,uygulamadan vazgeçerler ise, bu ahlak’ın tarifinin değiştiği ve değişeceği anlamına gelmez. Dolayısıyla ahlâk herhangi bir isim veya tarif ile  anılmayacağı gibi,yine her daim ismi ve tarifi “ Ahlâk” şeklinde anılacaktır. Ahlak, gelip geçici bir hal olmayıp, insanın iç dünyasında yerleşen, onun bir parçası halini alan kabiliyetler bütünü olduğunu bilmeliyiz. İnsan doğarken iyi veya kötü olarak dünyaya gelmemektedir. Lakin bazı kötü davranışlara veya güzel ahlaka sahip olması sonradan aldığı eğitim ve yaşadığı ortam ile ilişkilidir.Bu eğitimin ilk olarak başladığı yer aile ortamı olup, güzel ahlakı kazandırmanın ilk sırası ve ilk adresidir. ”Eğitim ailede başlar” sözünün boşuna söylenmediğini şimdilerde çok daha fazla farkına varıyoruz. Ahlak eğitimin en güzel öğretilme yolu ise, güzel örnek olmaktır. Yaşayarak öğretmek aynı zamanda peygamberlerin eğitim metotlarından biridir.

İnsanoğlu "İstediğim gibi yaşarım,her istediğimi yaparım.” anlayışıyla hareket edemez.Çünkü bilir ki insan başıboş bırakılmış değildir.

Her şeyin hızla akıp gittiği, ilgi ve algıların sıkça değiştiği bir zamanda insani değerlerin ve vicdani erdemlerin muhafazası da zorlaşmaktadır.Söz konusu alanda yaşanan savrulmalar, maalesef ciddi bir ahlaki yozlaşmayı da beraberinde getirmektedir.

Matematiğin dehası olarak bildiğimiz Harezmi’ye “İnsan nedir?diye sormuşlar.Demiş ki;”İnsan güzel ahlaklı ise “1” eder.Yakışıklı ise bir sıfır(0) ekleyin “10” eder.Varlıklı ise bir sıfır(0) daha ekleyin “100” eder.Soylu ve nesep sahibi ise bir sıfır(0) daha ekleyin “1000” eder.Fakat “Ahlak” olan (1) giderse,insanın kıymeti gider.Geriye değeri olmayan sıfırlar (0,0,0..)kalır!

Ahlakımız her daim güzel olması dileklerimle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.