Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2404.9
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62902.7$

GEBELİK   DÖNEMİNDE   FOLİK ASİDİN ÖNEMİ

16 January 2023, Monday 10:08

Vücutta çeşitli fonksiyonların gerçekleşmesi için vitamin ve mineraller olmazsa olmazdır. Bu vitaminlerden biri de B grubu  türü içinde yer alan Folik Asittir.Proteinleri oluşturan amino asitlerin birbirine  dönüşmesini gerçekleştiren, vücuda oksijen sağlayarak sağlıklı kan  hücrelerinin yapımı ve çoğalmasında  yardımcı olan ve özellikle DNA yapısında  bulunan nükleik asitlerin yapımında etkili olan Folik Asidin gebelik döneminde önemi  çok büyüktür.

 

Folik asit eksikliğininde de diğer viamin-mineral yersizlikleri gibi vücutta faklı semptomlar görülür. Yorgunluk, halsizlik, zayıflık, sinirlilik, aşırı uyku ve soluk ten rengi oluşan bireylerde bu belirtilerin yanı sıra depresyona yatkınlık durumu da gözlemlenir. Folik asit yetersizliğinde Demir minerali eksikliğinden farklı olarak  megaloblastik anemi adı verilen anemi türü  görülür. Folik asit ve B12 vitamini yetersizliği ile görülen megaloblastik anemide kemik iliğindeki kan hücreleri normalden büyüktür.

Özellikle gebelik döneminde önemli olmasının nedeni ise folik asidin sinir sistemi gelişiminde başlıca  yer almasıdır. Gebelik  döneminde   folik asitten yetersiz beslenen anne adaylarının   bebeklerinde spina bifida olarak adlandırılan sinir tüp bozukluğu (nöral tüp defekti) hastalığı görülür. Bebekte beyin ve omuriliği oluşturacak olan tüpün embriyonunun gelişimi sırasında düzgün kapanamaması ile meydana gelen spina bifida hamileliğin ilk dönemlerinde oluşur. Bu nedenle gebelik planlayan kadınların mutlaka gebelik öncesinde ve ilk trimesterde (ilk üç aylık dönem) günlük alınması gereken miktarları belirleyecek hekimlerinin danışmanlığında folik asit almaları gerekir.

Folik asit suda eriyen bir vitamindir  ve  yanlış pişirme yöntemleri ile kayba neden olur. Bu nedenle sebze yemekleri uzun süreli, fazla su eklenerek veya pişirme suları dökülerekhazırlanmamalıdır.Baklagiller (kuru fasulye, yeşil mercimek) yeşil sebzeler (brokoli, ıspanak, maydanoz, nane, kişniş, brüksel lahanası, kereviz) tam tahıllılar, ay çekirdeği, ceviz, fındık, tahin, domates suyu, pancar, turunçgiller (poratakal, mandalina, greyfurt) çilek, muz, avakadoyumurta ve ciğer gibi besinler folikasidin doğal formu olan zengin folat kaynağı  besinlerdir.

Özetle dünyaya sağlıklı bebekler getirmek isteyen anne adaylarının beslenmelerine çok dikkat edip  ayrıca hekimleri kontrolünde  besin takviyesi almaları hayati önem taşır.

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.