GEBELİK DÖNEMİNDE FOLİK ASİDİN ÖNEMİ
16 Ocak 2023, Pazartesi 10:08Vücutta çeşitli fonksiyonların gerçekleşmesi için vitamin ve mineraller olmazsa olmazdır. Bu vitaminlerden biri de B grubu türü içinde yer alan Folik Asittir.Proteinleri oluşturan amino asitlerin birbirine dönüşmesini gerçekleştiren, vücuda oksijen sağlayarak sağlıklı kan hücrelerinin yapımı ve çoğalmasında yardımcı olan ve özellikle DNA yapısında bulunan nükleik asitlerin yapımında etkili olan Folik Asidin gebelik döneminde önemi çok büyüktür.
Folik asit eksikliğininde de diğer viamin-mineral yersizlikleri gibi vücutta faklı semptomlar görülür. Yorgunluk, halsizlik, zayıflık, sinirlilik, aşırı uyku ve soluk ten rengi oluşan bireylerde bu belirtilerin yanı sıra depresyona yatkınlık durumu da gözlemlenir. Folik asit yetersizliğinde Demir minerali eksikliğinden farklı olarak megaloblastik anemi adı verilen anemi türü görülür. Folik asit ve B12 vitamini yetersizliği ile görülen megaloblastik anemide kemik iliğindeki kan hücreleri normalden büyüktür.
Özellikle gebelik döneminde önemli olmasının nedeni ise folik asidin sinir sistemi gelişiminde başlıca yer almasıdır. Gebelik döneminde folik asitten yetersiz beslenen anne adaylarının bebeklerinde spina bifida olarak adlandırılan sinir tüp bozukluğu (nöral tüp defekti) hastalığı görülür. Bebekte beyin ve omuriliği oluşturacak olan tüpün embriyonunun gelişimi sırasında düzgün kapanamaması ile meydana gelen spina bifida hamileliğin ilk dönemlerinde oluşur. Bu nedenle gebelik planlayan kadınların mutlaka gebelik öncesinde ve ilk trimesterde (ilk üç aylık dönem) günlük alınması gereken miktarları belirleyecek hekimlerinin danışmanlığında folik asit almaları gerekir.
Folik asit suda eriyen bir vitamindir ve yanlış pişirme yöntemleri ile kayba neden olur. Bu nedenle sebze yemekleri uzun süreli, fazla su eklenerek veya pişirme suları dökülerekhazırlanmamalıdır.Baklagiller (kuru fasulye, yeşil mercimek) yeşil sebzeler (brokoli, ıspanak, maydanoz, nane, kişniş, brüksel lahanası, kereviz) tam tahıllılar, ay çekirdeği, ceviz, fındık, tahin, domates suyu, pancar, turunçgiller (poratakal, mandalina, greyfurt) çilek, muz, avakadoyumurta ve ciğer gibi besinler folikasidin doğal formu olan zengin folat kaynağı besinlerdir.
Özetle dünyaya sağlıklı bebekler getirmek isteyen anne adaylarının beslenmelerine çok dikkat edip ayrıca hekimleri kontrolünde besin takviyesi almaları hayati önem taşır.
Sağlıkla kalın…
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.