Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2396.7
  • BIST
    10244.34
  • BTC
    61182.97$

Hafızlık yücelmektir

01 October 2023, Sunday 22:14

Peygamber-sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz buyurdular:

“Kim Kur’ân’ı okur, onu güzelce ezberler, helâlini helâl, haramını haram kabul eder ve bunlara uyarsa, Allah bu sayede o kimseyi cennetine koyar. Ailesinden hepsi cehennnemi hak etmiş on kişiye şefaat etme hakkı verir.” (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’ân, 13/2905; Ahmed, I, 148)

İstikâmet üzere yaşayarak Allâh ve Rasûlü’nün râzı olduğu bir ümmet kıvamına erişebilmek için başta kendimiz, evlatlarımız ve toplum olarak Kur’ân kültürüne sâhip olmalıyız. Zirâ Kur’ân-ı Kerîm bize hayatın her safhasında ilâhî bir rehberdir. Cenâb-ı Hak şöyle buyurmaktadır:

“Gerçekten Biz, insanlar düşünüp akıllarını başlarına alsınlar diye bu Kur’ân’da, her türlüsünden temsiller getirdik.” (ez-Zümer, 27)

Allah Rasulu buyuruyor ki: “Kur’an-ı Kerim’i ezberleyen kimseye oku ve yüksel denir. Dünyada iken okuduğun gibi oku, senin makamın son okuduğun ayette durduğun yerdir.” (Tirmizi rivayet etmiştir) Yine: “Kur’an hafızının duası kabul olur.” buyurmuştur. (Ebu Umame rivayet etmiştir) Bir başka hadisinde de şöyle buyurur: “Cennetin basamakları Kur’an ayetlerinin sayısı kadardır. Kur’an ehlinden kim cennete girerse ondan daha üstün hiçbir şey yoktur.” (Hz. Aişe’den) “Kur’an hafızları başka gölge bulunmayan günde nebileri ve seçilmişleri ile birlikte Allah’ın gölgesindedirler.” İşte bu meyandaki hadis-i şerifler halis bir niyet ve temiz bir kalp ile Allah’ın kitabını ezberleyen, onu iyice anlamaya çalışan, üzerinde ince ince düşünerek derinliklerine vakıf olan ve onu sürekli okuyup tekrarlamak suretiyle daima hatırında tutan kimselerin kazanmış oldukları yüksek dereceleri bize gösterir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.