HÜNNAP MEYVESİNİ YENİDEN KEŞFEDİN
16 Temmuz 2022, Cumartesi 11:14Ilıman iklim meyvelerinden biri olan Hünnap ülkemizde Marmara, Batı ve Güney Anadolu, Karadeniz bölgeleri ile özellikle Manisa ve Denizli yörelerinde değişik türler halinde yaygın yetişen bir meyvedir. Hindistan gibi ülkelerde 4000 yıllık bir tarihi olan bu meyvenin asıl kökeni Çin’ dir ve Çin hurması adını da taşır.
Ağustos- Ekim aylarında meyveleri toplanan Hünnap iğdeye benzemekle birlikte tatlı ve sulu bir yapısı vardır. Taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da tüketilebilir.
Günümüzde isminden sıkça söz ettirten Hünnap meyvesinin çekirdekleri yaygın olarak Çin’ de tonik, sedatif (sakinleştirici) ve uykusuzluğu giderici bir ajan olarak kullanılır. Özellikle iltihabı azaltıcı, ağrıyı kesici ve bakteriyel enfeksiyonlarda etkili olma özelliklerinden dolayı bir çok tıbbi ilaç yapımında ilave katkı maddesi olarak kullanıldığı bilinir. Aynı zamanda iyi bir antikanserojen olan “Hünnap” karaciğer hastalıkları, anemi ve diyarenin iyileşmesinde destek olduğu için yıllardır tıbbı bitkiler arasında yer alır. Bu kadar çok yararı olan bitkinin ülkemizde maalesef üretimi oldukça sınırlıdır.
Hünnap’ın bu kadar yararlı olmasının sebebi nedir derseniz… Bu meyvenin lif içeriği oldukça yüksektir. Fenolik bileşik dediğimiz maddeler bakımdan zengin olması ve aynı zamanda B vitaminleri, C vitamini, Potasyum açısından iyi bir kaynak olması Hünnap’ı sağlıklı değerli yapıyor.100 gr. çiğ meyvesinde 10 gram lif bulunan Hünnap günlük C vitamini ihtiyacının % 77'sini, Potasyum ihtiyacının % 5'ini bulunduruyor. Aynı zamanda 79 kalori olması ve 20 gr karbonhidrat bulundurması bakımından da düşük kalorili ve tercih edilebilecek güzel bir atıştırmalıktır. Ancak kuru meyvesinin tazeye göre (kuruma işleminde şeker konsantre hale gelir) daha çok kalori ve şeker içerdiğini de unutmayın.
Özetle, uyku ve beyin fonksiyonlarını iyileştiren, bazı araştırmalara göre hafızayı güçlendiren, bağışıklık sistemini güçlendiren ve kanser hücreleriyle savaşan, sindirim sistemini düzenleyip iyileştiren bu güzel meyveyi yeniden keşfedip beslenmenizde yer vererek şifa bulmanızı dilerim.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.