Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.28
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2406.5
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62485.77$

HÜNNAP     MEYVESİNİ  YENİDEN KEŞFEDİN

16 July 2022, Saturday 11:14

Ilıman iklim meyvelerinden biri olan Hünnap ülkemizde Marmara, Batı ve Güney Anadolu, Karadeniz   bölgeleri  ile  özellikle   Manisa ve Denizli yörelerinde değişik türler halinde yaygın yetişen bir meyvedir. Hindistan gibi ülkelerde 4000 yıllık bir tarihi olan bu meyvenin asıl kökeni Çin’ dir   ve  Çin hurması adını da taşır.

Ağustos-  Ekim   aylarında   meyveleri  toplanan  Hünnap  iğdeye benzemekle birlikte  tatlı ve sulu bir yapısı vardır. Taze   olarak   tüketildiği  gibi   kurutularak da  tüketilebilir.

Günümüzde isminden sıkça söz ettirten Hünnap meyvesinin çekirdekleri yaygın olarak Çin’ de  tonik, sedatif (sakinleştirici) ve uykusuzluğu giderici bir ajan olarak kullanılır. Özellikle iltihabı azaltıcı, ağrıyı  kesici  ve  bakteriyel enfeksiyonlarda etkili olma özelliklerinden dolayı   bir çok tıbbi ilaç yapımında ilave katkı maddesi olarak kullanıldığı bilinir. Aynı zamanda iyi bir antikanserojen olan “Hünnap”  karaciğer hastalıkları, anemi  ve  diyarenin  iyileşmesinde  destek olduğu için yıllardır tıbbı bitkiler arasında yer alır. Bu kadar çok yararı olan bitkinin ülkemizde maalesef üretimi oldukça sınırlıdır.

Hünnap’ın bu kadar yararlı olmasının sebebi nedir derseniz… Bu meyvenin  lif içeriği oldukça yüksektir. Fenolik   bileşik  dediğimiz  maddeler bakımdan zengin olması ve  aynı zamanda  B vitaminleri, C vitamini, Potasyum açısından iyi bir kaynak olması Hünnap’ı sağlıklı değerli yapıyor.100 gr. çiğ meyvesinde   10 gram lif bulunan Hünnap  günlük C vitamini ihtiyacının  % 77'sini, Potasyum ihtiyacının  % 5'ini bulunduruyor. Aynı zamanda 79 kalori olması ve 20 gr karbonhidrat bulundurması bakımından da düşük kalorili ve tercih edilebilecek   güzel   bir atıştırmalıktır. Ancak kuru meyvesinin tazeye göre (kuruma işleminde şeker konsantre hale gelir) daha çok kalori  ve şeker içerdiğini de unutmayın.

Özetle, uyku ve beyin fonksiyonlarını iyileştiren, bazı araştırmalara göre hafızayı güçlendiren, bağışıklık sistemini güçlendiren ve kanser hücreleriyle savaşan, sindirim sistemini   düzenleyip   iyileştiren  bu güzel meyveyi yeniden keşfedip beslenmenizde yer vererek  şifa bulmanızı  dilerim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.