Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2402.6
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62520.24$

KÖK   SEBZE  YEMEKLERİ   SİZİ  GÜÇLENDİRİR

08 December 2023, Friday 14:07

 

 

Mevsimler her ne kadar ılıman geçse de kış mevsimi yaklaşmaya başlıyor. Mevsim geçişlerinde bedenin sağlıklı kalabilmesi ve kış soğuklarında hastalıklara karşı güçlü savaşabilmesini destekleyen başlıca besinler arasında kök sebzeler yer alıyor.

Kök sebzeler içerdikleri nişastanın çokluğu nedeniyle enerjileri yüksek besinler arasında yer alır. Diğer karbonhidrat içeren besinlerle  kıyaslandığında enerjileri daha düşük olmakla birlikte bu sebzelerin glisemik indeksleri yüksektir. Ancak tüketilen porsiyon miktarına ve pişirme yöntemine dikkat edildiği sürece tüketimi oldukça yararlıdır. Gövdeleri soğuktan  korunarak   toprak altında yetişen kök sebzeler bulundukları   topraktan  bol miktarda vitamin ve mineral depolar. Bilinen kök sebzelere ve faydalarına daha yakından bakalım.

 

Başlıca mutfaklarımızda yer alan  kök sebze patatestir.B1 ve B6 vitaminleri, folik asit, C vitamini ve potasyumun çok iyi bir kaynağı olan patatesin glisemik indeksini düşürecek yöntemlerle tüketilirse  daha çok yararlanım sağlanabilir. Bunun için et yemekleri gibi protein ve  yağ kaynağı besin  bereberinde tüketmek veya pişirip soğumasını bekledikten sonra tüketmek işe yarar. Aslında bu bizim karşımıza daha çok patates salatası olarak da çıkar. Burada besin kaybı yaşamamak  için dikkat etmeniz gereken konu patatesi kabuğu ile haşladıktan sonra soymanızdır.

 

Lif oranı bakımından yüksek ve kalorisi diğer kök sebzelere göre oldukça düşük olan bildiğiniz diğer sebze kerevizdir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek, sizi hastalıklara karşı daha dirençli hale getiren,idrarı söktürerek ödeminiz çözmeye destek olan, idrar yollarının temizlenmesine ve toksinlerin atılmasına  destek veren ve çeşitli sindirim sistemi sorunlarına (ülser, gastrit ve hazımsızlık) iyi gelen kereviz; A, C, E, K  ve B grubu vitaminleri (B1, B2, B6, B12, folik asit) ile kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, çinko ve demir mineralleri bakımından zengin kök sebze olarak bilinir.

 

Karaciğeri temizlenmesinde etkinliği bilinen, çok iyi  bir folik asit asit kaynağı olan pancarın ise içerdiği nitrat,  insan vücudunda  yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesinde rol alan ve vücutta üretilen nitrik aside dönüşür. Damarların esnekliğini sağlayarak tansiyonu düşürür ve dolaşımı düzenler. Diğer kök sebzeler gibi  içerdiği A, C,B grubu vitaminleri, fosfor, demir, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum  mineralleri sayesinde kansızlık ve demir eksikliği şikayetlerinde tedaviye oldukça destektir.

 

Havuç, turp, yer elması, şalgam, soğan, sarımsak ve zencefil ile zerdeçal da mutfaklarımızda her zaman   bulunması  ve uygun pişirme yöntemleriyle işlenip tüketilmesi gereken kök sebze çeşitlerindendir. Kasım ayı itibariyle de  kök sebze tüketmenin tam zamanıdır.

Şifa ile kalın…

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.