Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2416.4
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62463.58$

Mağdur olmak, mağdur etmeyi gerektirmez

20 December 2022, Tuesday 16:45

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Mart 2014'te Resmi Gazete'de yayımlanan Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği uyarınca, 65 yaş ve üstü vatandaşlar şehir içi toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanabiliyor.

Pandemi döneminde belirli bir süre kovidden korunma tedbiri olarak bu hak kısıtlansa da halen Türkiye'nin tüm illerinde 65 yaş üstü vatandaşlarımız bu imkandan yararlanıyor.

Toplu taşıma konusu sosyal belediyeciliğin temel alanlarından biri. Yerel yönetimler şehir içi ulaşım hizmetini vatandaşa en ucuz şekilde vermek durumundadır. Bu alanda kâr amacı güdülmez, güdülemez. Zaten birçok belediye de bu işi zararına yapıyor.

Diğer bir önemli sosyal belediyecilik alanı vatandaşa ucuz ekmek üretmektir. Türkiye'de özellikle büyükşehirler ve il belediyelerinin çok büyük bir bölümü 'halk ekmek' adıyla maliyetine ekmek üretir ve dar gelirli vatandaşın uygun fiyata ekmek tüketmesini sağlar.

Geçtiğimiz günlerde Manisa'da ve komşu illerde sosyal belediyeciliğin bu iki önemli kalemini gündeme getirdik ve bir kıyaslama yaptık. Maalesef dar gelirli vatandaşlar için toplu ulaşım ve ekmek fiyatlarının en pahalı olduğu il Manisa. Bunun nedeni Manisa'da halk ekmek üretiminin olmaması ve toplu taşıma hizmetinin çok büyük bir bölümünün özel halk otobüsleriyle yapılması.

Haberimiz büyük ses getirdi. Sosyal medyada büyük ilgi uyandırdı. Vatandaş haklı olarak soruyor: Sosyal belediyeciliğin bu en önemli iki kalemi Manisa'da neden gerektiği gibi uygulanmıyor?

65 yaş ve üstü vatandaşlara toplu ulaşımın ilgili yönetmelik gereği ücretsiz olması konusunu Manisa özelinde çarpıcı bir örnekle biraz daha açmak istiyorum...

Manisa'da şehir içi toplu ulaşım az sayıdaki belediye otobüsüne karşılık büyük oranda halk otobüsleri tarafından sağlanıyor. Diğer şehirlerde 'dolmuşçuluk' yapan ve doğal olarak herkesi ücretli taşıyan toplu taşıma esnafı, Manisa'da büyükşehir belediyesinin yükümlülüğü olan 'ücretsiz taşıma' işini de yapıyor.

Belediyeye ait az sayıdaki toplu ulaşım aracına 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla binerken, halk otobüslerinde bu konu ciddi sorunlara neden oluyor. Halk otobüsçüleri kimseyi ücretsiz taşımak istemiyor.

Aslında işin özünde haklılar. Haklı oldukları için ücretsiz taşıma karşılığında kendilerine devlet tarafından bir ödeme yapılıyor. Ancak yıllardır değişmeyen ve bildiğim kadarıyal 1000 TL civarında olan bu ücret çok yetersiz. Taşıdıkları yolcuların yüzde 20'sinden fazlasının ücretsiz olduğunu düşünülünce rakamın komikliği ortada.

Ancak haksız oldukları nokta, ortada bir mağduriyet söz konusuysa bunu yetkili kişi ve kurumlarla konuşmak yerine yolculara kötü davranmaları.

Hepimiz karşılaşmışızdır; ne yazık ki halk otobüsü şoförlerinin büyük bir bölümü ücretsiz binen vatandaşlara sözleriyle, tavırlarıyla veya bakışlarıyla sık sık tepki gösteriyor. Hem yaşlılara saygısızlık yapıyorlara hem de ilgili yönetmeliğin gereğine aykırı davranıyorlar.

Bugün gazetemizin manşetinde bu konuda çarpıcı bir haber okuyacaksınız. Bir halk otobüsü şoförünün kabalığını, terbiyesizliğini göreceksiniz.

Halk otobüsleri tabii ki mağdur edilmemeli ve bunun için biz gazeteciler elimizden geleni yaparız. Ama toplu taşıma kullanan vatandaşın, hele de 75 yaşındaki bir amcamızın gördüğü çirkin muameleye karşı da asla sessiz kalmayız.

Habere konu olayda amcamıza terbiyesizlik yapan ve yaralanmasına sebep olan şoför kılıklı kişinin öncelikli bu değerli insandan özür dilemesi ve her anlamda hesap vermesi için biz de Manisa Manşet Gazetesi olarak sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Bu işin peşini bırakmayacağız...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.