Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.85
  • ALTIN
    2418.9
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62084.06$

Manisa'nın dört bir yanı fay hattı

15 February 2023, Wednesday 11:07

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki çifte deprem, 21. yüzyılda dünyanın yaşadığı en büyük felaket olarak kayıtlara geçti.

Kısa sürede 30 bini aşkın insanın ölmesi, dünya tarihinde pek  rastlanılan birşey değil. Düşününce bazılarımızın aklına Japonya'ya atılan atom bombaları gelir, başka da böylesine anlık bir felaket bilmeyiz.

Öncesi ve sonrasıyla yıllarca konuşulması gereken bir deprem yaşadık. Benzeri tekrarlandığında bu kadar kayıp olmaması için büyük gayretler göstermemiz gerekiyor. Ulusal ölçekte hükümet ve kurumlar, yerel ölçekte ise yerel yönetimler çok ciddi çalışmalar yürütmeli.

Yerel basın olarak bizim de görevimiz Kahramanmaraş depremi sonrasındaki çalışmaları bir yandan takipçilerimize aktarmaya devam etmek, diğer yandan kendi ilimizdeki deprem gerçeğinin üstüne gitmek.

Daha önce de ifade etmiştim, deprem sonrasındaki dayanışmamız muhteşem; her birimiz bu konuda gözümüzü kırpmadan her türlü fedakarlığı yapıyoruz. Ancak çok daha önemli olan, deprem öncesindeki önleyici çalışmalara yönelik herkesin üstüne düşeni yapabilmesi.

Bu görev çok açık ve net: Manisa'nın olası şiddetli bir depremden en az hasarla çıkması için tüm binalarının depreme dayanıklı olmasını sağlamak.

En başta tabii ki merkezi hükümet ve yerel yönetimler bu konuda çok çok büyük ve ciddi projeler geliştirmeli. Vatandaş da iş hayatında, sosyal hayatında ve özel hayatında deprem gerçeğini bir an bile unutmadan hareket etmeli. Direkt veya dolaylı, bu konuda üstüne düşen bütün vazifeleri yerine getirmeli.

Manisa'da yaşıyorsak, öncelikle bu ilin altından tam 32 ayrı deprem fayı geçtiğini bilmeliyiz. Bölgede çeşitli tarihlerde 7-10 arası birçok deprem olduğunu, 175 yıldır büyük bir depremin yaşanmadığı Manisa'nın her an çok yıkıcı bir şekilde sarsılabileceğini aklımızdan çıkarmamalıyız.

Manisa'da neler yapılması gerektiğine ilişkin bilimsel raporlar var. Mesela, Manisa Şehir Merkezinin altından geçen deprem fayından en az etkilenmek için öncelikle fayın geçtiği güzergahtaki 150 metre genişliğindeki bölgenin binalardan arındırılması gerektiği bu raporlarda yazıyor. Mevcut bölgede şu anda bin 750 bina bulunuyor.

Raporlarda, "Manisa'nın 6.5'dan büyük bir olası depremde, hem depremin yaratacağı şiddetli sarsıntı, hem de yüzey faylanması tehlikesi nedeniyle hasar alması beklenmektedir. Bu durumda en akıllıca yaklaşım yapıların deprem sarsıntılarını karşılayacak biçimde kurallara uygun hale getirilmesidir" deniyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.