Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2395.7
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62264.85$

MİDENİZİ BİTKİ ÇAYLARIYLA RAHATLATIN

12 May 2023, Friday 11:20

Toplumumuzda çay, kahve içme alışkanlığı oldukça yaygındır. Siyah çay kadar olmasa da bitki çayları da çeşitli amaçlara yönelik tüketilir. Bu amaç bazen üşütmeye karşı şifa bazen sindirim zorluğuna karşı  destek  bazense  bir yorgunluğu gidermek yada sakinleşmek içindir. Yine aynı doğrultuda bazı bitki çayları mide ağrısı, yanması ya da sindirim zorluğunda tercih edilebilir.

Vücutta sindirim sistemimizin en önemli organlarından biri olan mide sağlığını korumak elbette tüm vücut sağlığı korumak ile doğrudan ilgilidir. Yanlış beslenme alışkanlıkları, yağlı ve baharatlı besinler, gece geç saatlerde yemek yemek, hareketsiz yaşam şekli, gastrit ve ülser gibi rahatsızlıklar, stres gibi çevre koşulları zaman zaman midemizde sorunlar oluşmasına neden olabilir. Bu durum yaşam kalitenizi etkileyebilir.  Doğru beslenme modelinin yanı sıra bilinçli tüketilen bazı bitki çayları da midenizde oluşan yanma, şişkinlik, gaz yada  hazımsızlık  gibi sindirim zorluğu sıkıntılarını rahatlamaya yardımcı olabilir.

Midede yanma şikayetlerine papatya, meyan kökü, nar ve zencefil çayı  gibi  bitki çaylarının iyi geldiği bilinir. Papatya çayının sakinleştirici  özelliğinin   olması  özellikle  stres ile artan reflü ataklarının azalmasına katkıda bulunur. Aynı zaman da iyi bir antienflamatuar özelliğe sahiptir. Mide yanması ve hazımsızlıkla çokça kullanılan meyan kökü çayının aynı zamanda yemek  borusunda  mukus salgısını arttırarak asitle temastan oluşan tahrişi hafifleterek destek olur. Son yıllarda kendinden çokça söz ettiren zencefil başlı başına antioksidan deposudur. İçerdiği yoğun fenolik bileşenler sayesinde mide şikayetlerini hafifletmeye yardımcı olabilir.

Nane çayı, rezene çayı, yeşil çay, feleğen çayı, karanfil çayı gibi bitki çayları da mide ağrılarında destek alınabilecek türler arasındadır. Özellikle rezene çayının  mide  ve bağırsak kaslarını gevşetme  özelliği ile şişkinlik, hazımsızlık  ve ağrı  şikayetlerinde mideyi rahatlattığı bilinir. Yeşil çay ve karanfil çayının da  ülsere bağlı bazı semptomlara (ağrı, şişkinlik) iyi geldiği bilimsel araştırmalar ile gösterilir.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, eğer geçmeyen ağrı ve yanmalarınız varsa önce bir gastroenteroloji uzmanın muayenesinden geçip sorunun ne olduğunun tespit edilmesidir. Zira bu şikayetler çok basit önlemler ile geçebildiği gibi  mide kanseri gibi ciddi bir sorunun da habercisi olabiliyor. İkinci önemli konu ise bebek tedavisi sürecinde  ya da  gebelik  durumunda iseniz bu tür çayları tüketmeden önce  hekiminize  mutlaka danışmanızdır.

 

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.