Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.65
  • ALTIN
    2391.5
  • BIST
    10211.63
  • BTC
    61009.93$

Ormanlarımız yanmasın

20 July 2022, Wednesday 17:20

Önceki gün Manisa'nın Gördes İlçesi'nde başlayan orman yangını yüreklerimizi ağzımıza getirdi. Yaklaşık 17 saatlik büyük mücadele sonrasında kontrol altına alınan yangının 85 hektar ormanlık alana ve  100 hektar tarım alanına zarar verdiği belirtiliyor. Hem madden, hem manen çok büyük kayıp...

Topraklarının yüzde 46'sı ormanlarla kaplı olan Manisa, sıcak havasıyla ciddi orman yangını potansiyeli bulunan illerden biri. Geçtiğimiz yıllarda Turgutlu'da büyük bir yangın olduğunu  hatırlıyorum. Geçen yıl toplamda 115 yangın meydana gelmiş ve tamamına yakını fazla büyümeden kontrol altına alınmış. Toplam 154 hektar alan zarar görmüş.

Gördes'teki yangında zarar gören orman alanının büyüklüğü, geçen sene il sınırları içindeki tüm yangınlarda zarar gören alanın yarısından fazla. Bu da yangının ne kadar geniş alana zarar verdiğini ortaya koyuyor.

Ancak neredeyse her yangın sonrası çeşitli ihmallerle, yanlışlarla suçlanan ilgili kurum ve kuruluşları bence bu kez alkışlamak gerekiyor. Çünkü yangın çıktıktan dakikalar sonra kapsamlı bir müdahale başladı. 9 uçak, 10 helikopter, 59 arazöz ve çok sayıda farklı teçhizatla yaklaşık bir gün boyunca müthiş bir mücadele verildi. Orman Genel Müdürlüğü ve çeşitli itfaiye kuruluşlarının yüzlerce personeli canları pahasına çalıştı.

Nihayetinde dün sabah saatlerinde yangının kontrol altına alınmasıyla derin bir nefes aldık. Gün boyu esen şiddetli rüzgar ve fırtınayla çok daha büyüyebilirdi.

Yanan ormanlık alanların eski haline dönmesi yıllar alacak. Zarar gören 100 hektarlık tarım alanında üretim yapan çiftçiler büyük bir kayıp yaşayacak. İnşallah tamamının tarım sigortaları vardır. Olmayanlara devletimiz destek olması gerekir...

Gördes'deki yangın Manisa'daki orman yangınları potansiyelini bir kez daha gösterdi. Umarım hem vatandaş olarak bizler, hem de ilgili kurumlar burdan dersler çıkarırız. Önemli olan bir yangının ne kadar çabuk söndürülmesinden öte hiç yangın çıkmamasıdır. Bu da bilinçli bir toplum olmaktan geçiyor.

Doğamızın yeşil örtüsü ve dünyamızın ciğerleri olan ormanlarımızı canımız gibi koruyalım...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.