Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2393.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61040.3$

RAMAZAN    AYINDA   BESLENME  KURALLARINI HATIRLAYALIM

17 March 2023, Friday 12:55


 
Bu sene de erişmemiz nasip olan (Allah izin verirse) Ramazan-ı şerif ayının kış mevsiminin ağırlığını atıp zindelik kazanabilmek için güzel bir fırsat olduğunu her sene söyler dururum. Normal şartlarda öğün sayısının fazla olduğu günlerin aksine Ramazan ayında 2 öğüne düşen beslenmemizde uzun süreli açlık oluşuyor. Bu açlığın  sonunda birbirinden lezzetli yemekler ve tatlıların yer aldığı iftar sofralarında yeme işini biraz  abartanlardansanız kilo almak kaçınılmaz olabiliyor. Bu dönemde dengeli beslenerek hem vücut ağırlığınızı hem de sağlığınızı  koruyarak rahat bir oruç ayı geçirebileceğinizi hatırlatmış olalım…
 
Ramazan ayında geceleri sahura kalmamak vücuda kilo aldıran nedenler arasında yer alıyor. Uzun süreli açlıklar metabolizmamızı yavaşlatacağı için bu süreçte sahur öğünün mutlaka yapılması ve bu öğünde doğru besin seçimi kilo kontrolünde kolaylık sağlıyor. Oruç tutmanın bir zayıflama yöntemi değil de dini bir vecibe olduğunun bilincinde olmak gerekiyor. Bunu vurgulamamın nedeni; kilo problemi olan bazı bireylerin Ramazan ayını zayıflamak için fırsat bilip yalnızca iftarda bir şeyler yiyerek sonuç almaya çalışmasıdır. Oysa, böyle bir beslenme şekli sonrası kilo vermek yerine kilo alınması daha olası görünüyor. Oruç esnasında   uzun süre aç kalmak iştahınızı kabartıp  doyma eşiğini artıracağı için  normalden çok daha fazla miktarda ve daha hızlı yemek yenebiliyor. Ramazan ayında kilo almanın sebepleri arasında, metabolizma hızının yavaşlaması, iftar ve sahur vakitlerinin günün daha az hareket edilen zamanlarına denk gelmesi ve kan şekeri düşüşüne bağlı olarak kişilerde tatlılara karşı isteğin artması geliyor. İftar sofralarında hamur işleri ve tatlılar normal zamanlara göre daha çok tüketiliyor; özellikle tatlılar, hamur işleri, şarküteri ürünleri gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminde artış olup, kuru baklagiller, sebze, meyve ve su tüketimi azalıyor. Halbuki bu dönemde günlük olarak alınması gereken protein, vitamin ve mineral oranları değişmiyor. Bu durumun farkında olarak iftar sofralarına bilinçli oturup kontrollü olmak gerekiyor.
 
 
Özetle Ramazan ayında belli noktalara dikkat ederek kilo almadan ve sağlıklı kalmak mümkün, bunun için; kilo almamak için sahura mutlaka kalkın; kahvaltılık türünde ve çok ağır olmayan tok tutucu (yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, süt/yoğurt, meyve, yağlı tohumlar, çorba, az yağ ile hazırlanmış zeytin  yağlılar) besinler tüketirken peynir ve zeytinin tuzlu olmamasına dikkat ederek, sucuk, salam gibi besinlerden ise mümkün olduğunca uzak durun. Sahurda yeteri kadar su içtiğinize de emin olun. Yemek yedikten sonra en az 40 dakika bekleyin daha sonra yatın.
 
Orucunuzu, su, hurma yada zeytin gibi besinlerle açıp bir kase çorbamızı için ve 15-20 dk. kadar küçük bir ara verdikten sonra ana yemeğinizi, salatanızı yemeye devam edin.Bu sayede hem tokluk hissi oluşur, hem de boş olan midenize birden gereğinden fazla besin yüklememiş olursunuz. Yemekten yaklaşık 1 sat sonra meyve, kuruyemiş ya da meyveli yoğurt ile yapılacak küçük bir ara öğün vitamin, mineral açısından besin açığımızı kapatmaya yardımcı olur.
 
İftardan sonra da belirli aralıklarla su içmenize dikkat ederek gün içinde en az 2-2,5 lt. su ve bunun yanında sıvı alımınızı destekleyerek vücut sıvı dengemizi koruyabilmek için hoşaf, komposto, ayran, çorba ve taze sıkılmış meyve suları içebilirsiniz.
 
 
Ramazan-ı Şerif ayınızı huzur, sağlık ve zindelik içinde geçirmeniz dileklerimle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.