Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2416.4
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62280.66$

Yerel seçimlerde taşlar yerinden oynayacak

10 June 2023, Saturday 14:25

Yerel ittifakların kazığı, adayların torpilleri
Sıra geldi yerel seçimlere. Genel seçimlerin gerek milletvekilliğinde gerekse cumhurbaşkanlığında siyasi partilere çıkan oylar Manisa’da dengelerin değişeceğine işaret ediyor. 
Seçim sihirbazı sayılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gençlik kolları başkanlığından bu yana girdiği hiçbir seçimi kaybetmeyip tarihe geçti. Bu gün AK Parti’nin de başarısı altında imzası bulunan Erdoğan yerel seçimlere mutlak etki ederken farklı bir gerçek ortaya çıktı. Zaten Erdoğan’ın oyuyla AK Parti’nin oyu arasında fark varken artık milletvekili olarak sıralaya koyduğu adaylar oy sayısına büyük oranda etki etmeye başladı. 
Yani AK Parti’nin oyları Erdoğan’a oranla düşükken milletvekili olarak görev yapanlar partinin oyunu daha da düşürmeye başladılar. 
Buradan değerlendirmeyi yaparak başlayalım ve yerel seçimlerde mevcut durum analizi yapalım.

Hangi ilçede hangi partilerin durumu ne olacak? 
CHP ve İYİ Parti, AK Parti ve MHP’nin yerel seçimlerde belediye başkanları ve adaylıklara hazırlanan isimleri şöyle bir ele alıp sessiz ve derinden dip dalgası halinde gelen Yeniden Refah Partisi’nin şehir üzerinde ki durumuna bakalım. 
AK Parti’nin iktidar olmasının ardından yerel seçimlerde gel-git yaşayan CHP bir önceki seçimde 4 belediye başkanlığını kazanmıştı. Bazı ilçelerde CHP ile MHP arasında el değiştirirken AK Parti’yle değiş tokuş yaptığı ilçeler ortaya çıktı. Akhisar, Soma, Gölmarmara, Saruhanlı, Sarıgöl örneğiyle AK Parti solun elinden aldığı ilçelerdi. Ancak CHP Akhisar, Saruhanlı’yı AK Parti’nin elinden yeniden aldı. Soma ve Gölmarmara AK Parti’nin elinde kalırken, yeni kurulan ilçelerden Şehzadeler ve Yunusemre AK Parti’ye avantaj sağlamıştı. 
AK Parti’nin MHP’den aldığı belediyeleri artık bu kategoriye almaya gerek kalmadı. Ancak AK Partililerin MHP’ye attığı kazık Turgutlu’da belediyenin el değiştirmesine sebep oldu. Alaşehir’de yine aynı durum yaşanmadı değil.

'Alaşehir AK Partililerin hazırladığı tepsiyle CHP'ye sunuldu'

MHP’nin kalesi haline gelen Alaşehir bir anda AK Partililerin hazırladığı tepsiyle CHP’ye sunuldu. 
Bu arada CHP’lilerin hüneriyle diyelim Şehzadeler ve Yunusemre AK Parti’yle devam etti. İYİ Parti’liler su seçimlerde milletvekili seçimlerinden CHP’den kazık yediklerini sosyal medyadan dillendirirken aslında bu duruma da atıfta bulunuyorlardı. 
Ve şu anlama getiriyorlardı: “Biz CHP’ye gereken desteği veriyoruz ancak CHP, İYİ Parti’ye destek konusunda bencil davranıyor”
Hatırlarsanız Kula’da Hüseyin Tosun AK Parti ilçe başkanlığı yapmış ve belediye başkanlığı için aday olmaya karar vermişti. Sonra AK Parti Hüseyin Tosun’u aday yapmayacağını ortaya koyunca MHP’ye geçeğini ve aday olacağı söyleyince AK Partililer “Buyur buradan yak” demiş ve Hüseyin Tosun’u hafife almanın bedelini ödemişlerdi.
Aynı değil ama Turgutlu’da Serhat Orhan faktörü yaşanmış, Turgutlu’da belediye el değiştirmişti. Bu kez MHP’ye geçmişti Turgutlu Belediyesi. Sonra Tekrar aday gösterilmeyen Serhat Orhan hem belediye başkanlığını elinden alan MHP’li Turgay Şirin’e hem de AK Parti’ye ağır darbe vurmuştu. Her iki parti birden abandone olup Turgutlu Belediyesi’ni CHP’li Çetin Akın’a altın tepsi içinde şehrin anahtarıyla telsim etmişlerdi. 
Salihli AK Parti için küçük İzmir sayılabilecek bir yer olduğundan bu ilçede CHP’den geçen belediye MHP iki parti arasında seküler ve milliyetçi bir anlayışla el değiştirip durdu. Burada hüner mevcut seçmeni elde tutmanın başarısı olarak KAYDA geçti. 

'Besim Dutlulu AK Parti'den söküp aldı'
Akhisar’a gelelim. DSP’den AK Parti’ye geçen ilçeyi Salih Hızlı iyi bir ekip kurup, burada futbolla elde tuttu. Akhisar spor adeta tarih yazdı yazarken Salih Hızlı’ya teşekkürü halk oy vererek devam ettirdi. Varoş yapıdan bir türlü kurtulamayan ilçe Tahir Ün Caddesi’nden öteye son yıllarda yapılan yapılaşmayla geçerken, Ramiz Köfte’yle devam edip, Keskinoğlu’nu geride bırakmıştı. Keskinoğlu’da hem kendini hemde ilçeyi bırakmak zorunda kalmıştı. Besim Dutlulu aileden gelen siyasetçiliği CHP ile birleştirmiş ve üç dönem belediyeyi kazanan AK Parti’den adeta söküp almıştı. 


Soma yine solun partisi olan DSP’den yani Cihan Yazar’ın memleketinden AK Parti’ye geçmiş Hasan Ergene ile devam etmişti. Sonra Hasan Ergene bir İmam Hatip Lisesi mevzusuna takılınca Mehmet Ali Özkan’ın ilçe başkanlığından milletvekili olmasına kadar uzanan bir yolculuğa çıkmasına sebep olunmuştu. Ergene koltuğu devretmiş ancak AK Parti ilçede seçimi kazanıp yola devam etmişti. 
Üç dönem belediye başkanlığından sonra kaybedilen Saruhanlı, hiç AK Parti’nin kazanamadığı Alaşehir, Salihli. 
Kurucu belediye başkanlarının iki dönem üst üste kazandığı ancak tartışmaların tükenmek bilmediği Yunusemre ve Şehzadeler. 
AK Parti’nin kazanıp hala oylarının yüksek olduğu Demirci Gördes. Ucu ucuna kazandığı köprübaşı. CHP’den aldığı Gölmarmara. Ne olacağı hala belli olmayan Kırkağaç, kimin aday olacağı tartışılan Soma. 
CHP’nin rahat nefes aldığı Akhisar, Saruhanlı ve ittifakla elinde tuttuğu Turgutlu ile Alaşehir. 
MHP’nin Kula, Selendi, Sarıgöl, Salihli ve bırakmaya niyetinin olmadığı büyükşehir belediyesi. 


Şimdilik bir süreçle anlattım ki hepimiz hafızalarımızı tazeleyelim. 
Hem partilerin, hem adayların, hem de ittifakların durumu böyle. Bundan sonra ittifaklarda, partilerin içinde, belediyelerin içinde, ilçelerin içinde kimler aday olabilir? 
Kimler kimler kazık atabilir. Kimler kimlerin kuyularını kazabilir?
Hangi isimler ön plana çıkar, hangi isimler partilerin yetkili organlarına yakın plan yapabilir? 
Kimin planı tutar, kimin planının tutma ihtimali var?
Artık bundan sonra yazı dizisi halinde bunları zaman içerisinde sizlere anlatmaya devam ederim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.