Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2402.2
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62404.92$

YO-YO SENDROMUNA YENİK DÜŞMEYİN…

04 July 2022, Monday 13:43

 

İlk bakışta bir oyuncak ismi olan yo-yo yu hatırlayanlarınız olmuştur. Yuvarlak bir cismin ortasına sarılan bir ip ve ucundan tutup yere doğru bırakıldığında tekrar yukarı çıkarak geri gelir. Peki bir sendroma adını nasıl vermiştir dersiniz…

Oyunun prensibinden de anlaşılacağı gibi gidip tekrar gelen bir şey olmalı! Tam da öyle gidip tekrar geri gelen şey vücuttaki fazla kilolar. Yo-yo sendromunda hızla verilen kilolar maalesef hızla ve fazlasıyla geri geliyor. Çağımızın hastalığı olan obeziteden kurtulmak isteyen bireylerin bilinçsizce uyguladığı, bireye özel olmayan ve sonrasında beslenme bilinci oluşmayan hızlı kilo verme programları sonucu oluşan yo-yo sendromunda düşük kalorili beslenmeye    bağlı  oluşan  yeme  atakları da kendini gösteriyor.

Yo-yo sendromu verilen kiloların hızla alınmasının yanında vücut dengesinin bozulmasıyla kalp ritminde bozukluk, terlemede artış, kan basıncında yükselme (tansiyon), diyabet, adet düzensizliği    anksiyete bozukluğu  gibi çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirir.

Araştırmalara göre eğer bir kilo kaybınız varsa bunun en azından % 10 luk kısmını 6 ay  boyunca koruyor olabilmek gerekiyor. Yo- yo sendromu yaptıkları diyeti 1 veya 2 ay gibi kısa sürede bırakan kişilerde ve erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülüyor.

Bu sendroma yenik düşmemek için; kilo kontrolü planlarınızı bir beslenme uzmanından destek alarak kendi gereksinimlerinizi karşılayabilecek dengeli bir program ile sürdürmelisiniz. Düşük kalorili açlık diyetlerden ve bilinçsiz yapılan detokslardan uzak durmalısınız. Sadece su kaybı oluşturan, yağ yakımında bir etkisi olmayan hatta aşırı kullanımında kalp ritim bozukluğuna neden olan  çeşitli laksatif veya diüretik ürünler kullanarak kilo vermeyi amaçlamamalısınız. Amacınız beslenmede davranış değişikliği oluşturup vücudunuz için gerekli makro ve mikro besinleri alabileceğiniz yaşamınıza uygun sürdürülebilir bir modeli öğrenip hayatınıza fiziksel   aktiviteyi  dahil etmek olmalı.

Mucize vadeden diyetlere kanmayın. Vücudunuzu gerekli besinlerden yoksun bırakarak metabolizmanızın hızını kesmeyin. Hücrelerinizi doyurarak bilinçli beslenin ve sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.