Manisa
17 May, 2024, Friday
  • DOLAR
    32.28
  • EURO
    35.03
  • ALTIN
    2473.6
  • BIST
    10544.68
  • BTC
    66263.782$

BAHAR    ALERJİSİNDE    BESLENME  TÜYOLARI

02 May 2024, Thursday 17:37

 

 

Yaz mevsiminin  habercisi  olan  bahar  ayları  toplumun bir kısmında rahatsızlık verici bir hal alabilir. Mevsimlerin dönüşmesi zamanında havada bolca bulunan polenler alerjisi olanlar için yaşam konforunu olumsuz etkileyebilir. Vücutta kaşınma, hafif ateş,  baş ağrısı, burun tıkanıklığı, yoğun aksırık, sürekli hapşırma, nefes darlığı, göz yaşarmaları ve sonuçta yorgunlukla kendini gösteren bahar alerjilerine karşı tedbir almak bu dönemi daha rahat  geçirmenizi  sağlayabilir.

 

Bu aylarda vücudun alerjen maddelere karşı  hassasiyeti  bağışıklık sisteminin güçlü olup olmamasıyla paralellik gösterir. Güçlü  bağışıklık sistemi olan bireylerin  bu dönemi daha rahat atlattığı bilinir. Uykusuzluk, beslenme bozuklukları ve hareketsiz bir yaşamın bağışıklık sisteminin  zayıflamasının  bilinen  başlıca  faktörleri  olduğu  söylenebilir.

Bunların yanı sıra bazen de besin alerjileri olan (arpabuday,  çavdar,  süt, yumurtasoyaglütenfındıksusam gibi) bireylerin baharda bu reaksiyonlarında artma görülebilir. Dolayısıyla yine beslenmede tüketilecek besinlere dikkat etmek hem besinlerden kaynaklı alerjilerin hem de bağışıklık sisteminin zayıflaması ile polenlere karşı gelişen alerjilerin önüne geçilmesinde işe yarayabilir.

Özellikle bağırsak sağlığını iyileştirmek bu noktada akla ilk  gelen tedbir olmalıdır. Dolayısıyla yoğurt, ayran,kefir,elma sirkesi gibi probiyotik olan fermente besinlerin yanı sıra  taze mevsiminde sebze ve meyveler gibi prebiyotik olan besinleri günlük yeteri kadar tüketmek bağırsak florasını düzenleyemeye yardımcı olur.Bağırsak yapısının onarımında katkısı olan  kemik suyu, hindistan cevizi, nane, limon, zencefil gibi besinlerin de etkisinden yararlanılmalıdır. Ananas meyvesinin ise iltihap önleyici ve sökücü etkisi bilinir ve alerjik reaksiyonlarda içerdiği zengin C vitamini bağışıklık sistemini destekler. Soğanelma, dutbrokoli, üzüm gibi besinler çok iyi kuersetin kaynaklarıdır ve kuerstin maddesi bağışıklık sisteminin alerjik reaksiyon göstermesini engelleyici özelliğe sahiptir.

 

Özellikle  C vitamini   (limon, portakal, biber, maydanoz, kivi, greyfurt)E vitamini (ayçiçek yağı, badem, ceviz) A vitamini (turuncu, kırmızı ve yeşil sebze ve meyveler)  ve B vitaminleri  (karaciğer, tavuk, balık, yeşil yapraklı sebzeler, bezelye, kurubaklagiller) bakımından  zengin beslenme bahar alerjilerinde vücudunuz için harika bir savunma oluşturur. Bunlarla beraber Omega-3 yağ asitleri de iyi iltihap sökücüdür ve balık dışında ceviz, keten tohumu, semizotu tüketerek yararlanılabilir. Bağışıklık sisteminin başlıca koruyucu faktörlerinden biri olan  Selenyum zengini olanıspanak, bezelye, brokoli, mantardeniz ürünleri, hindi, kabak çekirdeği, yoğurt gibi besinleri  öğünlerden eksik etmemek akıllıca olur.
 

 

Gün içinde  su  ve sıvı tüketiminin yeterli miktarda olması sağlıklı bir vücudun ilk kuralı  olmanın  yanı sıra alerjik reaksiyonlarda da rahatlatıcı olduğu  da unutulmamalıdır.

 

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.