Manisa
27 April, 2024, Saturday
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62940.387$

ÖMER BAŞKANI NASIL BİLİRDİNİZ?

08 February 2024, Thursday 12:52

SİYASETTE BAZEN BİR ADIM GERİDE OLMAK

ASLINDAN EN ÖNDE OLMAKTIR

ÖMER BAŞKANI NASIL BİLİRDİNİZ?

Siyasetçi için en zor dönemler seçim zamanlarıdır. Bir yere talip olursunuz ancak partinizin yetkili organları sizin için başka düşünceleri tasarrufları olabilir. Hep bir belirsizlik vardır. Manisa’da ise örneğine az rastlanır bir şey oldu. Şehzadeler ’in kurucu belediye başkanı Ömer Faruk Çelik. 2014 yılında ilk başkan seçildiğinde 37 yaşındaydı. 47 yaşına geldiğinde koltuğunu başka bir isme bırakma kararı aldı. Onu tekrar aday olmamaya hangi motivasyon itti bilmiyorum ama bence tüm takdirleri hak eden bir sürecin de başlangıcı oldu. Beğenmeyenler, çalışmalarını az bulanlar eksikleri olduğunu düşünenler olabilir ama siyasi nefsine bir mola vermeyi herkes başaramaz. Başkan Çelik elbette yeniden siyasetin içinde olacaktır. Bu molayı iyi bir şekilde değerlendireceği de açık.

 YİNE EN ÖNDE KOŞAN OLACAK

Aday adaylığı ve aday belirleme süreçlerinden ve yaşananlardan bağımsız olarak seçimlere 2 aydan az bir süre kaldı ve Ömer başkan kendi yerine aday gösterilen Yavuz Kurt’a yol gösteren ön açan bir pozisyonda. Çok da güzel yapıyor. Şehzadeler ’de AK Parti kadroları görevine devam etsin diye en fazla koşturan en önde olacak olan yine kendisidir. Çünkü teşkilattan gelmek bunu gerektirir. Dava adamı olacaksanız bu şekilde olana eyvallah. Kapalı kapılar ardında kulis peşinde koşup dalavere işlerle dava adamı olunmaz.

 

Refah Partisi’nin gençlik kollarında başladığı siyasi hayatında 37 yaşında AK Parti’den Şehzadeler’in kurucu belediye başkanı oldu. Ömer Faruk Çelik’i. Meslek hayatıma onun seçim çalışmalarını takip ederek başladım diyebilirim. Bendeki yeri ayrıdır. Konuşmalarını ses kaydına alıp gece yarılarına kadar bazen deşifre ettiğim olurdu. Hitabetindeki akıcılığı zaten anlatmaya gerek yok. Mikrofonu alınca saatlerce konuşabilecek yeteneğe ve bilgiye sahip bir siyasetçi. Aslında siyasetçi demek ne kadar doğru bilmiyorum ama siyasi kişiliği bir yana Ömer Başkan iyi bir insan, ‘dava’ adamı diye tanımlanan kalıba koysak kimsenin itirazı olmaz.

HEP SAKİN HEP UYUMLU

Sayın başkanın önceki siyasi geçmişini bilmiyorum ancak 10 yıllık belediye başkanlığı sürecinde kimseyle polemiğe girmedi, ekran önünde sesini yükseltmedi, belediye meclislerinde hep uyumlu olduğunu gözlemledim. En sert siyasi tartışmalarda bile ortamı yumuşatan gerginliği azaltan bir başkan gördüm ben. İnsanın bazen kendini tutamaz hale geldiği çok siyasi polemiğe şahitlik ettik ancak Ömer başkanı uyumsuz, kavgacı, öfkeli görenler oldu mu bilmem ama ben hep o içten ve samimi tebessümü ile hatırlayacağım.

YAPILABİLECEKLERİ YAPTI

Sayın başkanın seçim çalışmalarına gittiğimde mesleğe başladığım ilk yıllardı. Hitabetini, insanlarla ilişkisini, teşkilatla uyumunu gözlemleme fırsatım olmuştu. Şimdi 47 yaşında 10 yıllık bir yerel yönetim tecrübesine sahip, Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşümlerinden birinin adımlarını atan Ömer Faruk Çelik. Üstüne bir de TOKİ ile yapılan konutlar mevcut. Engelli bireyleri unutmadı, ihtiyaçlarını belirledi çözümler sundu. Gençlerin taleplerine kulak tıkamadı. Gençlik merkezi ve kütüphaneyi hizmete açtı. Manisa’nın en güzel parklarından biri olan Şehzadeler Park açıldı. 10 yılda yapılanları elbet saymayacağım ama güzel işler yapıldı. Eksiktir, yetersizdir elbette kişiden kişiye değişen bir yorumdur ancak kimse yapmadı diyemez. Bazılarında duyuyorum Ömer başkan ne yaptı ki? Yeni kurulan bir belediyede görev almak, ekip kurmak süreci yönlendirmek elbette zordu. İlk 5 yılı zaten düzeni kurmakla geçti. İkinci 5 yılında da belediyenin rutin çalışmalarının yanında iz bırakacak hizmetleri, yatırımları hayata geçirdi. İlçe belediyesinin kısıtlı imkanları ile yapılabilecek ne varsa yaptı bence Ömer başkan.

SİYASİ NEFSİ TÖRPÜLEMEK

Ömer başkan kimsenin yapamadığını yaptı belki de.  Beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz Başkan Çelik, iyi izler bırakan kimseyi kırmayan mütevazı kişiliği ile Şehzadeler’de sevilen bir isim olarak anılacak. Aday olmama kararını verdiği anda dedim ki demek ki böyle kararlar da alınabiliyormuş. Bazı başkanlara bakıyorum da ya da aday adaylarına kendi partisi aday göstermeyince başka partilerin kapısını aşındırmaya başlıyor. Şundan da eminim, Ömer başkana ‘görevine devam et’ diyenler çok olmuştur. Hatta resmi kanallardan bile iletilmiştir anca sayın başkan bu iradeyi aylar önce almıştı. İyi de yaptı. Manisa’da muhtemelen bir ilk olarak tarihe geçti. Bunun neresi tarih olacak diyenler olabilir ama siyasi nefsi kenara koyup bir mola vermek bir ‘es’ çekmek siyasette nadir görülen bir şeydir.

YİNE EN ÖNDE KOŞAN OLACAK

Aday adaylığı ve aday belirleme süreçlerinden ve yaşananlardan bağımsız olarak seçimlere 2 aydan az bir süre kaldı ve Ömer başkan kendi yerine aday gösterilen Yavuz Kurt’a yol gösteren ön açan bir pozisyonda. Çok da güzel yapıyor. Ömer başkan yine şaşırtmıyor. Şehzadeler’de AK Parti kadroları görevine devam etsin diye en fazla koşturan en önde olacak olan yine kendisidir. Çünkü teşkilattan gelmek bunu gerektirir. Dava adamı olacaksanız bu şekilde bu şekilde olana eyvallah. Kapalı kapılar ardında kulis peşinde koşup dalavere işlerle dava adamı olunmaz.

KİMSE ‘BIRAK ONU YA’ DİYE BİR CÜMLE KURMAZ

Basın camiası ile olan iletişiminde de elbette başarılı bir süreç yönetti Ömer başkan. Yanındaki ekibiyle beraber çıkar ilişkisine dayanmayan samimiyet odaklı bir dönemi sona erdirmeyi başardı. 10 yıllık süreçte Manisa’da hangi meslektaşıma sorsanız başkan beyle ilgili elbette eksiklerini eleştirilerini söyleyen olur ama kimse ‘bırak onu ya’ diye bir cümle kurmaz.

‘BENDEN BU KADAR’ DEMEYİ BİLMEK LAZIM

Gönül belediyeciliği ile çıktığı bu görevde tam da gönüllerin adamı olmayı başardı. Bazen yaptığınız en güzel hizmet insanların kalbine ruhuna hitap etmektir. 47 yaşında onca deneyimi ile teşkilatın kalbinden en derininden çıkıp yükselen bir değer var. Tüm mütevazılığı ile ‘benden bu kadar’ demeyi bilerek farklı bir yola girmeyi başarabilen nadir isimler arasında olacak.

NİKAHIMDA BENİ SAKİNLEŞTİREN BAŞKAN

Yazımın sonunda Ömer başkan ile yaşadığım güzel bir anımı da paylaşmak isterim. 2018 yılının Nisan ayıydı. Ömer başkana nikahımı kıyması için rica etmiştim. Belirlenen gün ve tarihte müsait olduğu takdirde kıyacağını söylemişti. Gün geldi. Manisa’nın en güzel akustiğine sahip ve kendisinin restore ettirdiği Tarihi Bedesten’ de tüm eş dost akrabalar toplandı. Nikah saat 16’da kıyılacaktı. Birkaç aksilik oldu biraz gecikme yaşandı. Ömer başkan nikahtan 10 dakika önce salona gelip beklemeye başlamıştı. Bende aksiliklere sinirli olmuştum haliyle. Beni gördü, ‘Özcan hayırdır ne bu sinir, en güzel mutlu günün, sakin ol’ diye konuştu. Bende nikah saatinin geldiğini ama eksiklikler olduğunu söyleyince ‘Mekan bizim, sen bizdensin içeridekiler bizden sizden’ demiş sakinleştirmişti. Nikahı kıyarken de ‘Hep gazeteciler bizi terletiyor, şimdi elime düştün şimdi ben seni terleteceğim ‘ diyerek hem beni hem salondakileri güldürmüştü. Allah kendisinden razı olsun. Ben güzel anılarla bir Ömer başkan hatırlayacağım.

 

ANALİZ-YORUM

ÖZCAN ÖZKAN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.